6 étel, amit a lejárati idő után is megehetsz

Bagaméri Viki | 2023. Január 25.
Ha hús- és tejtermékekről van szó, jobb, ha nem kísérletezel, van azonban jó pár olyan élelmiszer, amit a szavatossági idő letelte után is elfogyaszthatsz.

Egyre többen vannak azok, akik alaposan átolvassák egy-egy élelmiszer címkéjét a boltokban, mielőtt azt a kosarukba, majd a tányérjukra tennék. Ilyenkor általában az összetevők listáját böngészik, pedig a lejárati időre is érdemes egy pillantást vetni.

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal, azaz a Nébih tavaly indította útjára a hiánypótló Maradék nélkül programot, ami nagyon sok hasznos információt tartalmaz a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatóságáról. Ahhoz, hogy ne dobj ki feleslegesen olyan ételeket, amiket még nyugodtan megehetnél, illetve hogy ne fogyassz el olyan lejárt élelmiszereket, amik akár megbetegedést is okozhatnak, fontos, hogy tudd, mi a különbség a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő közötti különbség.

Mutatjuk, melyek azok az ételek, amik a lejárati idő után fogyasztva sem okoznak galibát! Az itt szereplő ételek esetében is fontos, hogy mindig odafigyelj az illatukra, az ízükre és a kinézetükre. Ha valamelyik kicsit is gyanús, inkább ne fogyaszd el! 

lejárati idő után is lehet chipset enni

A chips a csomagoláson szereplő lejárati időt követően még körülbelül 2 hónapig gond nélkül fogyasztható, amit elsősorban a hozzáadott só tartósító hatásának köszönhet. Bajod akkor sem lesz, ha ennél is tovább vársz, megeshet azonban, hogy avas lesz az íze, amit jobb kihagyni. (Fotó: Getty Images)

rizsfogyasztás lejárt szavatossági idő után

A hozzáértők szerint a rizs a csomagolásán szereplő lejárati idő után még 9 hónapig fogyasztható, főleg akkor, ha fehér rizsre bukkansz a konyha rejtett zugában, a barna rizs ízélménye viszont már nem lesz az igazi. (Fotó: Getty Images)

lejárati idő után ehető ételek

Meglepő, de igaz, hogy a helyesen tárolt felbontatlan ketchup és mustár még a lejárati idő után 8-9 hónappal is biztonsággal fogyasztható, a majonézzel viszont jobb, ha nem vársz hónapokat, az ezeknél jóval kényesebb étel! (Fotó: Getty Images)

lejárt szavatosságú tojás

Hiába járt le a rajta lévő dátum szerint, a tojást még 3-4 hétig megeheted, igaz, az ízélmény nem lesz olyan, mint amit a friss tojástól kapsz. Hogy tutira menj, engedj tele vízzel egy edényt és tedd bele a bizonytalanságot okozó tojásokat. Amelyik lesüllyed az aljára, azt el lehet fogyasztani! De ha bűzös a feltörés után, akkor ezt sem! (Fotó: Getty Images)

fűszerek szavatossági ideje

A fűszereken tényleg csak irányadó a dátum, annál jóval hosszabb ideig biztonsággal fogyaszthatók. Az intenzitásuk valószínűleg nem lesz a régi, de egészségkárosító hatástól nem kell tartanod. (Fotó: Getty Images)

méz szavatossági ideje

A méz azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek gyakorlatilag soha nem romlanak meg. Ha szakszerűen tároltad, akár 1 év múlva is nyugodtan fogyaszthatod. (Fotó: Getty Images)

Fotó: Getty Images

Exit mobile version