Pegán étrend és hínárevés – meg nem valósult gasztrotrendek

Haranghy Orsi | 2023. Január 31.
Nem hátrány haladni a korral, de az évről évre felbukkanó gasztrotrendekből vajon mi valósult meg? Kattintsd végig a galériánkat!

Minden év elején és év végén megszaporodnak a jóslatok. Galériánkban tíz olyan, korábban prognosztizált ételtrendet mutatunk, amelyek finoman szólva sem tarolták le az életünket.

Eperárus Magyarországon

Ó, mióta halljuk, látjuk, olvassuk, hogy vegyük a hazait! Vesszük is és még többet vennénk is, ha mindez csak jó szándék kérdése lenne. Ha éppen nem a pénztárcánk szab határt, akkor az egyes agrárterületen egyre csökkenő számú őstermelő / Fotó: Bloomberg, Getty mages

Szuperzöld: pegán diéta

2017-től jósolták a pegán diéta térnyerését. A paleo és vegán étrendet ötvöző extrém diéta követői nem fogyasztanak húsokat, glutént, halat, tojást, tejet, tejtermékeket, szóját, sőt hüvelyes zöldségeket sem. Akkor tehát mit is? / Fotó: Sina Schuldt, Getty Images

Indonéziai ökörfarokleves

Az örökuszályleves itthon is réges-régi csemege, mégis megmosolyogtató látni, hogy 2019-re ökörfarok trendet jósoltak a gasztroszakértők. A magyar mellett a spanyol és délkelet-ázsiai konyhákban is ínyencfalat, de egyelőre sokkal inkább vadászni kell rá, mintsem trend lenne. / Fotó: Foodie Hunter, Getty Images

Íme, a chayote (Sechium edule)

Íme, a chayote (Sechium edule). Nagy jövőt jósoltak neki, mi nem gyakran találkozunk vele. Mondhatni soha. / Fotó: Getty Images

Tengeri moszat, hínár és algák az asztalon

A sushikészítéshez szükségves nori lap és wakame (hínár) megbízhatóan jelen van az Ázsia-barát konyhákban, de lássuk be, kissé túlzó volt a moszatok, hínár és algák világdivatjáról beszélni / Fotó: alvarez, GettyImages

Krumplitej

2022 alternatív tejsztárjaként aposztrofálták a krumplitejet. Bizony ám, a krumplitejet. / Fotó: Iryna Melnyk, Getty Images

Kimérős, csomagolásmentes élelmiszerbolt

Egyelőre a sci-fi kategóriába esnek: a csomagolásmentes, saját kimérésen alapuló élelmiszerboltok egy hihetetlenül vékony réteg bevásárlóhelyei. / Fotó: Oscar Wong, Getty Images

Az umamibomba parmezán

Umami. A tudatos séfek mindig is éltek a használatával. Olyan ételek tartalmazzák, mint a szardínia, az aszalt paradicsom, a parmezán vagy a szójaszósz. Az édes, savanyú, sós és keserű melletti titokzatos ötödik íz, amelyet „kínai íznek” és „húsíznek” is neveznek. A nátrium-glutamát is erre az ízre rezonál (művi előállításban), de az talán némi túlzás, hogy umami folyna a csapból is. / Fotó: Zana Munteanu, 500px, Getty Images

Zero waste, komposztálás, fenntarthatóság

Zero waste, azaz teljes hulladékminimalizálás. Bárcsak az lett volna a világ legnagyobb problémája az elmúlt években, mint a komposztálás. / Fotó: stockstudioX, Getty Images

Friss gyömbéres üdítő

2018 végén olvashattuk: 2019 a gyömbéres italok éve lesz. Mi inkább a gintonic diadalát tapasztaltuk. / Fotó: Roberta Lazar: 500px, Getty Images

 

Exit mobile version