nlc.hu
Gasztro

A tavasz hírnöke a konyhában: 23 étel medvehagymából

23 medvehagymás ételt ajánlunk a 2023-as szezonra! Medvehagyma a pesztón túl

Még csak elvétve, de megjelentek a piacokon a zöldellő medvehagyma-csokrok. Köszöntjük a medvehagymaszezont!
Medvehagymás spenótos shakshuka

Vadon terem és az íze is vad. Érdemes először csak kicsi adagban tenni az ételekbe, és kikísérletezni, mennyi esik jól belőle. Ha túlságosan koncentráltan kerül egy ételbe, erős, csípős, szinte agresszív íze van. Akár a fokhagymára, gondolhatunk rá az ételekben főszerepet kapó zöldségként és csak egy kis izgalmas fűszerként is.

Nevét onnan kapta, hogy a téli álmukból ébredő medvék is csokorszámra szedik és eszik a friss, zöld vitaminbombát, latin neve is Allium ursinum, vagyis „medvefokhagyma”. Vértisztító, immunerősítő hatását a tudomány is elismeri. A medvehagyma gyökérzete fantasztikus hatékonysággal gyűjti be a talajból az ásványi anyagokat, aminek köszönhetően természetes vas-, cink-, szelén-, mangán- és maagnéziumforrás. Emellett A-, B-, C- és H-vitamint is tartalmaz. Jobb, mint egy szintetikus vitaminkapszula, nem igaz?

A modern gasztronómia is a keblére ölelte, ami nem csoda, hiszen az íze intenzív, igazi szezonális és (vadon termő növényként) bio termény is. Sokoldalúan felhasználhatósága, és úgy egyáltalán: maga a tavasz üdvözlete.

Galériánkban 23 étellel nyitjuk meg a medvehagymaszezont!

Medvehagymás vaj
Megnézem
Összes kép (23)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top