Vadon terem és az íze is vad. Érdemes először csak kicsi adagban tenni az ételekbe, és kikísérletezni, mennyi esik jól belőle. Ha túlságosan koncentráltan kerül egy ételbe, erős, csípős, szinte agresszív íze van. Akár a fokhagymára, gondolhatunk rá az ételekben főszerepet kapó zöldségként és csak egy kis izgalmas fűszerként is.
Nevét onnan kapta, hogy a téli álmukból ébredő medvék is csokorszámra szedik és eszik a friss, zöld vitaminbombát, latin neve is Allium ursinum, vagyis „medvefokhagyma”. Vértisztító, immunerősítő hatását a tudomány is elismeri. A medvehagyma gyökérzete fantasztikus hatékonysággal gyűjti be a talajból az ásványi anyagokat, aminek köszönhetően természetes vas-, cink-, szelén-, mangán- és maagnéziumforrás. Emellett A-, B-, C- és H-vitamint is tartalmaz. Jobb, mint egy szintetikus vitaminkapszula, nem igaz?
A modern gasztronómia is a keblére ölelte, ami nem csoda, hiszen az íze intenzív, igazi szezonális és (vadon termő növényként) bio termény is. Sokoldalúan felhasználhatósága, és úgy egyáltalán: maga a tavasz üdvözlete.
Galériánkban 23 étellel nyitjuk meg a medvehagymaszezont!
galéria
23 medvehagymás ételt ajánlunk a 2023-as szezonra! Medvehagyma a pesztón túl
még több cikk
Koltai Róbert betekintést engedett otthonába, és rögtön el is állt tőle a szavunk
A világ egyik legunalmasabb városa alig két órára van Budapesttől
Ezt hozza a csillagjegyeknek az áprilisi telihold
Mégis eladja Törőcsik Mari velemi házát a lánya – kiderült, mennyit kér érte
Exkluzív: Így él Kanadában Polyák Lilla és Gömöri András Máté
Eltelt 25 év: így nézett ki Zimány Linda, rövid barna hajú tiniként
Zuhanás, repülés, üldözés – A pszichológus elárulta, mit jelentenek a leggyakoribb álmok
Itt a vége: Szakított Varga Miklós Joe és Hrovatin Csenge
Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.