nlc.hu
Gasztro

Egy négy tagú család hétvégi ebédje 10 ezer forintból

Egy tízezresből kihoztunk egy 6 fogásos hétvégi menüt 4 főre

Ugye, hogy lehet ízletes, változatos és tápanyagokban dús menüt tervezni pénztárcabarát módon még a cudar márciusban is? Főzzetek velünk!

Ahogyan kifut a tél, de egyelőre még nem roskadoznak a tavasz friss terményeitől a zöldség-gyümölcs standok, egyre nagyobb kihívást jelent friss terményekből, magas tápértékű hozzávalókból főznünk.

Olcsó menüről ma már aligha beszélhetünk, nevezzük inkább pénztárcabarátnak. Ha instant megoldások helyett rászánjuk az időt és energiát, hogy okosan állítsuk össze a hétvégi menüt, semmiféle hiányérzetünk nem lesz, sőt!

Hogyan számoltunk?

A receptek hozzávalóinak árát a megadott mennyiségekre leszámolva adtuk meg. Alapnak vettük azonban a konyhai alapfelszereltségnek számító fűszereket és az étolajat. Olyan kis mennyiségek árát nem számoltuk bele a végösszegbe, mint egy kanál liszt, továbbá az alaplevet sem, ami egy külön húsleves- vagy zöldséglevesfőzést igényel.

Mindig jó, ha van elrakva alaplevünk a mélyhűtőben – de ha nincsen, akkor, mint a szegény ember, vízzel főzünk.

Azokból az élelmiszerekből, amelyekből lehetséges volt, ársapkás vagy saját márkás verziókat néztünk

Csak a neve nem hangzik jól, az íze remek: csirkebecsinált leves (1320 Ft)

A csirkeaprólékból, zöldségekkel főzött becsinált leves íze semmiben nem marad el a hozzá nagyon hasonló tárkonyos csirkeragulevesétől. Sőt, még jót is tesz a leves teltségének, hogy a csontok, porcok belefőnek!

Csirkeraguleves

Csirkeraguleves (a kép csak illusztráció) / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 800 g csirkeaprólék (800 Ft)
  • 1 fej vöröshagyma (60 Ft)
  • 1 nagy szál sárgarépa (60 Ft)
  • 1 db citrom (100 Ft)
  • Egy kis doboz tejföl, 175 g, saját márkás termék (300 Ft)
  • Egy evőkanál liszt
  • Egy natúr, nátrium-glutamát-mentes leveszöldségkocka vagy szárított zöldségmix
  • 2-3 babérlevél
  • Só, bors ízlés szerint
  • Fél kiskanál édes-nemes pirospaprika

Elkészítése:

  • A hagymát aprítsuk fel, és egy evőkanál olajon pároljuk puhára.
  • Adjunk hozzá fél kiskanál pirospaprikát, egy karikára szelt sárgarépát és a csirkeaprólékot. Forgassuk össze a húst a zöldséggel, majd pirítsuk fehéredésig a húsrészeket.
  • Öntsük fel másfél liter vízzel, fűszerezzük sóval, babérlevéllel, a leveskockával, és főzzük készre, amíg az összes hozzávalója megpuhul.
  • Tegyük félre a tűzről, facsarjuk bele egy citrom levét. Majd melegítsük ismét, és sűrítsük be tejfölös-lisztes habarással.
  • Ehhez keverjünk össze egy doboz tejfölt egy púpozott evőkanál liszttel, hígítsuk egy kevés leves levével, majd fokozatosan hozzáadva keverjük össze csomómentesen a levessel.

Az öreg karalábé új élete: krémes karalábéleves (1000 Ft)

Az öregecske, tavalyi karalábékat már nem igazán jó frissen ropogtatni. Vastag kérget növesztenek, és kissé csípőssé is válik az ízük. Ebben az állapotában tökéletes krémlevesalap, ez a kis pikánsság ad is némi pluszt a levesnek.

nlc. tipp

Ha van otthon maradék kenyér, pirítsuk meg olívaolajon vagy zsíron, és krutonnal táljuk!

Karalábékrém-leves

Ígérjük, isteni! / Fotó: HeikeRau, Getty Images

Hozzávalók: 

  • 50 dkg karalábé (2 db = 800 Ft)
  • 1 közepes vöröshagyma (60 Ft)
  • 1 közepes burgonya (50 Ft)
  • 1 db Granny Smith vagy más zöldalma (90 Ft)
  • 7 dl víz, vagy alaplé (húsleves vagy zöldségleves)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só, fehér bors, szerecsendió ízlés szerint
  • Fél teáskanál currypor (elhagyható)

Elkészítése:

  • Az olívaolajon dinszteljük meg a hagymát.
  • Adjuk hozzá a meghámozott, kockára vágott karalábét, burgonyát és almát, majd öntsük fel az alaplével, és lefedve főzzük meg a zöldségeket.
  • Közben sóval, szerecsendióval, és ha szeretnénk, a curryvel is ízesítjük. Ha az ízlésünk más fűszert is kíván, azt is tegyünk hozzá tetszés szerint.
  • Mikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel turmixoljuk simára a levest. Adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk össze. Ízlés szerint petrezselyemzölddel tálaljuk!

Casserole krémes csirkemellel és makarónival (2350 Ft)

Amilyen egyszerű, olyan isteni ez a tepsis egytálétel. Nem kell izgulnunk, hogy nem marad-e kemény krumpli, mint a rakott krumpli esetében, hiszen a kifőtt tésztára csak rá kell sütnünk a sütőben. A tejszínes csirkés mártással laktató, mégis kezdőknek is sikert hozó komplett étel.

Csőben sült csirkés makaróni / Fotó: Matthew Connor Getty Images

Csőben sült csirkés makaróni / Fotó: Matthew Connor Getty Images

Hozzávalók:

  • 0,8 kg csirkemell (1200 Ft)
  • 0,5 kg makaróni száraztészta (420 Ft)
  • 1 evőkanál olíva- vagy étolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 gerezd fokhagyma (50 Ft)
  • 1 közepes fej vöröshagyma (60 Ft)
  • 100 ml fehérbor (200 Ft)
  • 350 ml alaplé, vagy ízesített víz
  • 1 citrom (100 Ft)
  • 200 ml főzőtejszín (320 Ft)
  • Só, bors, szerecsendió, petrezselyem ízlés szerint

Vörösboros csirkecombok zöldségnyárssal (2920 Ft)

A francia coq au vin, a vörösboros kakas ihlette az alábbi, gyakorlatilag elronthatatlan ételt.

Coq Au Vin

Vörösboros csirkecombok / Fotó: StephanieFrey, Getty Images

nlc tipp

Még finomabb lesz, ha a csirkecombokat megkenjük két evőkanál folyékonyra olvasztott zsírral. Ez lehet sertés, liba, kacsa, ami otthon van.

 

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb mix (1500 Ft)
  • 0,5 kg krumpli (200 Ft)
  • 0,5 kg sütőtök (250 Ft)
  • 0,5 kg barna vagy fehér csiperkegomba (700 Ft)
  • 2 fej lila hagyma (120 Ft)
  • 1 fej fokhagyma, megpucolva és gerezdekre szedve (150 Ft)
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 pohár száraz vörösbor
  • Só és frissen őrölt bors
  • Kakukkfű
  • A tepsi kikenéséhez kevés olaj

Elkészítése:

  • Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat).
  • Egy 20×40 cm-es tepsit kikenünk olívaolajjal, és beletesszük az előfőzött krumplit, a negyedekre vágott lilahagymát, a gerezdekre szedett fokhagymát, a leszemezett szőlőt és a diót.
  • A mustárt összekeverjük a borral, és ráöntjük a krumpli-lila hagyma-fokhagyma-szőlő egyvelegre. Ez lesz a csirkék ágya. Picit megsózzuk, erőteljesen megborsozzuk, és elrejtünk benne néhány friss kakukkfűágat.
  • A megmosott, szárazra törölt csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk, és egymás mellé tesszük a tepsiben lévő kakukkfüves ágyra.
  • A csirkecombok tetejét megkenjünk felolvasztott libazsírral.
  • A tepsire alufóliát borítunk, és betesszük 45-50 percre a forró sütőbe. Ezután levesszük róla a fóliát, és további 10-15 perc alatt ropogósra pirítjuk a csirkecombokat. (Már előző nap is megsüthetjük alufólia alatt a csirkecombokat, aztán ha kihűltek, tegyük be a hűtőbe. Tálalás előtt vegyük ki onnan, és hagyjuk, hogy 1 óra alatt szoba-hőmérsékletűre melegedjen a combok. Ezután szedjük le róluk a fóliát, és pirítsuk meg a csirkecombokat a forró sütőben.)
  • Tálaláskor a csirkecombokat megszórjuk apróra vágott, friss kakukkfűvel.

Duplán könnyű pohárdesszert trópusi gyümölcsökkel (1490 Ft)

Valóban kétszeresen is könnyű ez a desszert. A laktató, tejszínes csirkés-tésztás casserole után különösen jóleső a könnyed joghurtos krém, amit akár gyerekek is el tudnak készíteni. A receptben a gyümölcsszósz készítését cukor hozzáadása nélkül adtuk meg, mert a kandírozott gyümölcs eleve cukoroldatban készül.

nlc. tipp

Ha van otthon egy kis kandírozott gyömbérkocka, úgy még izgalmasabb lesz az íze.

Édes-citrusos pohárdesszert / Fotó: Olivka888, Getty Images

Édes-citrusos pohárdesszert / Fotó: Olivka888, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 db narancs (240 Ft)
  • 1 csomag kandírozott ananász (650 Ft)
  • 400 g görög joghurt (500 Ft)
  • Egy-két evőkanál méz
  • Egy kis olajos mag a szóráshoz, díszítésnek: illik hozzá pisztácia, mandula, kesudió (100 Ft)
  • Kevés, legfeljebb egy mokkáskanál fahéj

nlc. tipp:

Zselatinnal tudunk tartást adni a joghurtos rétegnek, de ha elkészülés után 20 percre betesszük a hűtőbe, és azután rögtön fogyasztjuk, nem szükséges bíbelődni vele.

Elkészítése:

  • A kandírozott ananászt áztassuk be 1 órára úgy, hogy épp hogy ellepje a víz, majd öntsük le róla a víz harmadát. Facsarjuk rá az egyik narancs felét.
  • Ha szeretnénk, egy kis kandírozott ananászt vegyünk külön, díszítésnek.
  • Ha szeretnénk ellenpontozásként egy kis melegebb, fahéjas ízt, ekkor keverjük bele. A fűszert ne vigyük túlzásba, hogy ne színezzük barnára a gyümölcsös krémet!
  • Turmixoljuk simára a gyümölcsszószt, és osszuk el négyfelé üvegpoharakban.
  • A görög joghurtot keverjük el a mézzel!
  • Kanalazzuk a tetejére elosztva a joghurtot, szórjuk meg a tört magvakkal, és hűtsük be legalább 20 percig a desszertet.

Le az előítéletekkel: isteni rántott tejbegríz a Nosaltytól (880 Ft)

Lehet rossz az, ami frissen sült, kívül ropogós, belül lágy és krémes? A tejbegríz rántott bundában elsőre igen szokatlan ötlet, de higgyetek nekünk és a Nosalty receptjének, mert ez egy zseniális édesség!

Rántott tejbegríz

Rántott tejbegríz / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók a tejbegrízhez:

  • 0.5 l tej (160 Ft)
  • 6 evőkanál búzadara (45 Ft)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (35 Ft)

Hozzávalók a panírozáshoz és a sütéshez:

  • 10 dkg finomliszt (100)
  • 1 db tojás (90 Ft)
  • 1 evőkanál tej
  • 10 dkg zsemlemorzsa (100 Ft)
  • 2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

Hozzávalók a tálaláshoz:

  • 5 dkg porcukor (ízlés szerint) (50 Ft)
  • 10 dkg lekvár/ dzsem (ízlés szerint) (300 Ft)

A tejbegríz elkészítéséhez kattints tovább a Nosalty cikkére!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top