nlc.hu
Gasztro

Hagymavágás könnyek nélkül

Így vágd fel a hagymát, hogy soha többé ne csípje a szemedet!

Sem búvárszemüveg, sem gázálarc nem kell hozzá.

Az internet népe elég kreatív, ha arról van szó, hogy érdemes egy hagymát úgy felvágni, hogy az ne csípje a szemet.

lecsó

Fotó: RTL Sajtóklub

Lehet találni búvárszemüveges, gázálarcos, vegyvédelmi ruházatba öltözött személyeket, akik esküsznek a saját módszerükre, de azért akadnak ennél visszafogottabb megoldások is, például a vágódeszka mellé állított vizes pohár, ami állítólag magába szívja a hagyma illóolajait, így nem fog csípni. 

Ha te már mindet próbáltad, de egyik sem hozott igazán nagy áttörést a konyhai partikák terén, akkor ajánljuk figyelmedbe a TikTok következő videóját, amin egy séf mutatja be, hogyan lehet elkerülni a könnyeket. 

A szakember két dologra hívja fel a figyelmet, az első, hogy mindig éles kést használj – ez úgy tudod ellenőrizni, hogy egy papírt megvágsz vele. Ha hasít benne, akkor biztos lehetsz az élességében. A másik, hogy a kést teljes hosszában használd az aprítás közben.  

@cookingsmarter_withgsj How do you stop yourself from crying when cutting onions? Do you put a spoon in your mouth? 🥄 Do you put a damp paper next to it? 💧 Do you get someone else to chop it? 😂 There is 1 reason and 1 reason only why we cry when chopping onions.. When the cells of onions get bruised they emit an acid which if vaporised gets into our tear ducts (or through our nose) and causes us to cry.. How do you stop the acid from vaporising? Follow these 2 rules ☝🏻 #cheftips #cookinghacks #onionhacks #onion ♬ Flowers - Miley Cyrus

Ezen kívül az alábbi lépéseket érdemes betartani: 

  1. Vágd le a hagyma hegyét, de soha ne szedd le a gyökeres végét.
  2. Ezután vágd ketté a zöldséget, ahogyan a videón látod.
  3. Jöhet a középső bevágás, és a legyezőforma kialakítása, ami segít abban, hogy ne essen darabjaira a hagyma.
  4. Ha ez megvan, akkor jöhet az aprítás – és már kész is. 

Mivel az irritáló illóolajok a hagyma gyökeres részéből erednek, ezért így biztosan nem fogja kicsípni a szemedet. Kipróbálod? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top