nlc.hu
Gasztro

Ötlet a tejszín pótlására

Drága is, hizlal is: mivel pótolhatjuk a tejszínt? Erre esküszik Oprah Winfrey

Miért hallgassunk Oprah-ra tejszín kérdésben? Mert alkatából adódóan nagyon vigyáz a vonalaira, miközben egy igazi hedonista. Ő erre az egyszerű és olcsó módszerre esküszik.

Nem csak a cukrászok állítják, hogy tejszín nélkül nincs jó világ, a klasszikus francia konyha mondhatni a vaj és tejszín párosára épül. Valóban minden krémesebb, kellemesebb lesz tőle, amibe csak beletesszük – legyen az krémleves, mártás vagy sütemény.

Sokan azért nem krémesíthetnek vele, mert élelmiszer-intoleranciával élnek, mások a zsíros tejtermék kalóriatartalma miatt keresnek más megoldást. Így Oprah is.

Oprah Winfrey televíziós műsorvezetőből lett médiamogul és Amerika egyik legbefolyásosabb asszonya. Egyébiránt annak a WeightWatchers cégnek is befektetője, melynek fogyókúrás módszerével 2016-ban közel 20 kilót fogyott.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey 2022-ben / Fotó: Jon Kopaloff:Stringer, Getty Images

Nemrég egy (valószínűleg) otthoni kis videót posztolt a tévés személyiség, amelyen francia szakácsával, Philippe Chevalier-vel állnak a konyhában, és Oprah épp el van ragadtatva a tejszínnél kevésbé kalóriadús megoldásától.

Mint elmondta: „amikor először találkoztunk, imádtam az ételeit, de volt egy probléma – a túl sok tejszín, túl sok vaj, hiszen ezt szeretik a franciák, ugye” – mutatott Chevalier-re Oprah.

A televíziós sztárnak kedvenc tejszínes, parmezános spagettijét főzte a szakács, Oprah pedig egy egyszerű alapanyaggal hekkelte meg.

Carbonara spagetti tejszínnel

Mindig jobb krémesen! / Fotó: ac_bnphotos, Getty Images

Ha te nem feszülsz rá egy kis tejszínre, akkor is érdemes megjegyezned a trükköt. Így ha esetleg éppen nincs otthon belőle, ki tudod a hűtőből pótolni.

Barátunk a zab

Oprah trükkje az úgynevezett steel-cut oats, vagyis a szeletelt zab, más néven durva, ír vagy skót zab. Ez tehát nem a zabpehely, egyébként itthon is kapható. A videóban Chevalier megfőz egy adag zabot, és ennek főzővizét félreteszi, miután leszűri a zabot.

A zabtejhez hasonló keményítőtartalmú folyadékot ezután a tésztához adják, amelybe párolt gomba, mogyoróhagyma, fokhagyma és kakukkfű is került, valamint citromhéjjal és reszelt parmezánnal került a tetejére.

Továbbgondoltuk a videót: ha nem bajlódnának a szeletelt zab beszerzésével és főzésével, egy jó minőségű – nem túl híg – zabtej is a segítségünkre lehet a tejszín pótlásában.

Ha nem hiszünk Oprah-nak! A tejszín helyettesítésének módjai

A tejszínt csak tejszínnel lehet helyettesíteni, ez örök igazság. Ha szorult helyzetben vagyunk, néhány pótló módszer rendelkezésünkre áll. Vegyük figyelembe, hogy miben más az adott helyettesítő (sűrűségben, állagban, édes ízben, süthetőségben stb.), és az étel jellegétől függően válasszunk!

  • Tej és vaj keverékével
  • Tej és minimális liszt keverékével
  • Görög joghurt és vaj keverékével
  • Szójatej és olívaolaj keverékével
  • Kókuszkrémmel vagy zsíros kókusztejjel – édességekhez
  • Fehér natúr krémsajt – szószokhoz, cukormázba
  • Sűrített tejjel – csak sütéshez

Forrás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top