Tévhit, hogy a penész az elhanyagolt háztartások jele. Rémesen bosszantó, de gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy olykor penészedésnek induljon egy-egy étel a kamrában vagy a hűtőszekrényben. Ez akkor is előfordulhat, ha szabályosan tároljuk az ételeket, ami a mai élelmiszerárak mellett különösen fájó.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szakmai kiadványának segítségével abban szeretnénk tanácsot adni, hogy miként járjunk el a különböző ételcsoportok esetében, ha megjelentek rajtuk a kékes, zöldes, rózsaszínes vagy fekete penészfoltok.
Valójában segítségünkre is vannak a megjelenő színek és a bolyhok az ételeken, hiszen láthatóvá teszik a penészgombák jelenlétét.
Menthető élelmiszerek
Kemény állagú gyümölcsök, zöldségek
A penészes folt körül legalább 2,5 centimétert vágjunk le (a felülfertőződés megelőzése érdekében a kés éle ne érintkezzen a penésszel).
A kemény állagú élelmiszerekbe a penész kevésbé tud behatolni.
Téliszalámi és a szárazon pácolt sonkák
Dörzsöljük le a penészt a felszínről. Ezeknél az élelmiszereknél természetes, hogy penészes legyen a felszíne.
Kolbászok, szalámik – lényeges a penész színe
Ha fehér penész jelenik meg rajtuk, egyszerűen csak dörzsöljük vagy kaparjuk le a fehér felszínüket.
Amennyiben zöld penész jelenik meg rajtuk, dobjuk ki, és még háziállatnak se adjuk őket!
Nemespenész nélkül érlelt kemény sajtok
A penészes folt körül legalább 2,5 centimétert vágjunk le! A felülfertőződés megelőzése érdekében a kés éle ne érintkezzen a penésszel. A maradék sajtot új fóliába csomagoljuk. A kemény állagú élelmiszerekben a penész kevésbé tud behatolni.
Nemespenésszel érő kemény sajtok
A kemény sajtoknál, mint a gorgonzola, vágjunk le a penész körül legalább 2,5 centimétert. A penész nem a gyártási technológia része, ezért az egészségre ártalmas lehet.
Kidobásra ítélt élelmiszerek
Nemes penésszel érő lágy sajtok
A roquefort, gorgonzola, brie, camembert és a többi lágy sajtot dobjuk ki, ha olyan penészt észlelünk, ami nem a sajtkészítéshez szükséges nemespenész.
Lágy krém- és friss sajtok, reszelt és szeletelt sajtok
Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A reszelt, szeletelt sajtok a vágó-aprító eszközt is felülfertőzhetik. A penészes lágy sajtokban a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Joghurt és tejföl
Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Puha állagú gyümölcsök, zöldségek
A puha állagú gyümölcsök, zöldségek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek.
Száraz hüvelyesek és olajos magvak
A tartósítószertől mentes élelmiszereknek nagy a kockázatuk a penészedésre.
Lekvárok, dzsemek
A penész mikotoxint termelhet. Szakemberek nem javasolják a penészes réteg eltávolítását, és a maradék elfogyasztását.
Löncshús, bacon vagy virsli
Magas nedvességtartalmú élelmiszerekben szétterjedhet az egész termékben. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Főtt- és sülthús-maradékok
Magas nedvességtartalmú élelmiszerekben szétterjedhet az egész termékben. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Főtt, sült zöldségek, rakott ételek
Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Kenyerek és péksütemények
Kidobandó, mert a lyukacsos-szivacsos élelmiszerekben behálózták az étel mélyebb rétegeit is.
Főtt gabonafélék és tészta
Szintén kidobandó, mert a magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.