Az ötlet szokatlan, elsőre talán kicsit bizarr is, pedig valójában két legyet üthetünk egy csapásra. Nulla forintos innováció, ha valaki nem bízik a bolti darált húsokban, és annak is, akinek nincsen kedve-ideje a csirkemell kiolvasztásával bajlódni. De kezdjük az elején.
Az eredeti ötlet: főtt hús reszelés Gocktól
Mondanánk, hogy egy újabb TikTok-őrületről van szó, de nem a sokat vitatott platformról származik az ötlet. Egy receptben olvastunk először a csirkehús lereszelésének módszeréről, de ebben a leírásban főtt csirkéről volt szó.
A Gock szerint a gasztrovilág blog instrukciói szerint alaplében vagy alkoholos italban főzzük meg a csirkehúst, amit aztán a jól ismert sajtreszelő nagyobb lyukú oldalán reszelnek le. A recept szerzője csirke-, sertés- és marhahúshoz is ajánlja az általa ősi előkészítési technikának nevezett eljárást, amivel tulajdonképpen a bolti darált húst váltja ki.
Érdekes kérdés, hogy a már megfőzött, befűszerezett, puha hús lereszelése vajon valóban helyettesítheti-e a darált húst? Ezt kóstolás után könnyen eldönthetjük magunk.
Figyelem!
Tapasztalataink szerint a fagyott hús lereszelése kizárólag csirkemell- és pulykamellfilével működik könnyedén. Hagyjuk az inas, nem egyenletes felépítésű csirkecombot (filézve is), továbbá a vörös húsokat is. Erre a konyhai trükkre a lágyabb textúrájú csirke- és pulykamell alkalmas.
„Darált” hús, húsdaráló nélkül
Tény, hogy sokan nem bíznak a bolti darált húsok mócsing-, porc- és csontszilánkmentes mivoltában. Sőt, nem csak a bolti, előrecsomagolt darált húsok tiszta, 100%-os hústartalmában kételkednek. A sokat látott vásárlók (és volt eladók) gyakran a hentesekben sem bíznak meg – mondván, bármi lehet az ipari húsdaráló menetében, amikor a hentes beleteszi az általunk kiválasztott húst.
A reszeléssel tehát „darált” csirkehúst is egyszerűen készíthetünk,
macerás húsdaráló-mosogatás nélkül – vagy húsdaráló híján.
Más lesz így persze a húsdarabkák alakja: a darálóból kijövő helyes kis kukacok helyett kicsi, reszelt darabok keletkeznek. Fasírtba gyúrni, vagy sütőben sült rakott ételbe rétegezni azonban tökéletes hozzávaló, nem igaz?
Fontos tehát, hogy valóban fagyos legyen a hús, amikor a kreatív barkácsmódszerrel lereszeljük. Ha olvadni kezd, annak trancsírozás lesz a vége. Amennyiben érzékeny a kezünk a hidegre, érdemes gumikesztyűt húznunk a művelethez, de kibírható puszta kézzel is.
Egy szép kis, levegős, reszelt csirkemell kupacot kell kapnunk, amit aztán kedvünk szerint gyúrhatunk, formázhatunk gombóccá, fasírttá, kebabbá, vagy használhatjuk darálthús-rétegként is.
Íme, videón is.