Ma már a sajtreszelőkből is válogathatunk. Kapható miniatűr, homorú, ergonomikus, sündisznó alakú és olyan is, ami alatt egy kis edénykébe gyűjthetjük a lereszelt sajtot.
Minden reszelő atyja azonban a magyar háztartásokban a négyoldalú sajtreszelő. A legtöbbünk konyhájában fellelhető ez az időtálló típus, amit ha nem kezd ki a rozsda, hosszan a megbízható társunk lehet.
A retró négyoldalú reszelők előnyei
A négyoldalú reszelő azért is kedvelhető, mert nem kell a levegőben tartani. Stabilan áll az asztalon (az újabb fajtáknak gumi vagy szilikon is van az alján a tapadáshoz), és egész biztosan a négy oldalán belül halmozódik a sajt.
De nem csak állítva ideális használni. Íme, még egy módszer, ahogyan tarthatjuk a reszelőt:
Ok, I was today years old when I found out THIS is how a cheese grater is used !? I feel a fool pic.twitter.com/OwE0Cvm8ZO
— 𝔅𝔢𝔱𝔱𝔶 (@beasymss) October 12, 2018
A legtöbben azonban csak sajt reszelésére használják ezt az egyszerűségében is sokoldalú eszközt, amelynek bár négy oldala van, ennél jóval többféle élelmiszert farigcsálhatunk vele. Lássuk is: haladjunk a nagyobbtól a kisebb lyukú oldalakig.
Ne hagyjuk kihasználatlanul a gyaluló oldalát sem
Ezzel a pengével kiválóan szeletelhetünk vékonyra zöldségeket, gyümölcsöket. Állítva tartva könnyedén szeletelhetünk vele kígyóuborkát, cukkinit, krumplit, amit csak szeretnénk.
Végre Magyarországon is egyre népszerűbbek a saláták, amelyekben sokszínűen használjuk fel a zöldségeket vagy akár a gyümölcsöket. A reszelő ezen oldalával vékonyra szeletelhetünk az említetteken kívül akár almát, körtét, paprikát, sárgarépát – bármit, ami nem túl puha.
Ha egy méretes tököt szeretnénk legyalulni, kényelmesebben megfogható az egyoldalú zöldséggyaluló, de ennek híján a négyoldalúval is eredményesek lehetünk. Döntsük oldalra a reszelőt, és csak sebesen!
Sajtok vékony szeletelésére is alkalmas. Fontos, hogy a sajt ne legyen se lágy, se érlelt, kemény.
Ajánljuk:
- kemény húsú zöldségek, gyümölcsök, pl. krumpli, édesburgonya, padlizsán, cukkini, kígyóuborka, sárgarépa, alma, körte stb.
- zsíros, félkemény sajtok
gyalulására.
A „tócsnis”: a reszelő nagyobb lyukú oldala
Számos ételhez ez a legjobb választás. Legyen az a tócsni, bármilyen zöldséglepény vagy zöldségfasírt, ha megfelelő tartása van egy zöldség húsának, le tudjuk reszelni ezen az oldalán. Süteményekben úgyszintén jó szolgálatot tesz: a répatortától az almás pitén át a muffinokig.
Két szokatlan alapanyagot is reszelhetünk vele
Egy szuper tipp a kőkemény vaj gyors felhasználásához: a hűtőhideg vajat reszeljük le a durvább lyukú oldalán. Így már használható lesz, adagolható, kenhető vagy szép kis forgácsokban tálalható!A könnyeztető vöröshagyma-szeletelés sem mindenki kedvence. Ha nincs kedvünk apróra vágni, és az étel receptje megengedi, meglepő módon vöröshagymát is érdemes a nagyobb lyukakon reszelni. Kizárólag olyan ételekhez alkalmas, amelyekbe apróra vágott hagyma szükséges, és lilahagymával is működik. Próbáljuk csak ki!
Sokan szeretik nagyobb darabokra reszelve a sajtot, illetve azon ritka esetben, ha lágy sajtot reszelnénk, szintén ezt az oldalt válasszuk. Trükk: ha lágy sajtot szeretnénk reszelni, tegyük be negyed órára a mélyhűtőbe előtte.
Egyes ételekbe morzsolt vagy reszelt tofut ajánlanak, például a tojást helyettesítő tofurántottába. Ha a tofu is megjárja (10-15 percig) a fagyasztót, könnyebben reszelhető.
Ajánljuk:
- kemény húsú zöldségek, gyümölcsök, pl. krumpli, édesburgonya, sárgarépa, fehérrépa, alma, körte stb.
- zsíros, félkemény sajtok
- lágy sajtok
- tofu
- fagyasztott csirkemellfilé
reszelésére.
A legnépszerűbb: a kisebb és sűrűbb lyukú oldal
Milliónyi melegszendvics készült a reszelő ezen oldalának segítségével. A vékonyka csíkokra reszelt sajt ideálisan olvad melegszendvicsre, pizzára, sütőben sült tepsis finomságra.
Fogazata alkalmas a szikkadt kenyér és az étcsokoládé lereszelésére is.
Ajánljuk:
- zsíros, félkemény sajtok
- fokhagyma
- nyers torma (csakis síszemüvegben!)
- morzsakészítéshez száraz kenyér, zsömle
- étcsokoládé
reszelésére.
A recés oldala sem csak arra van kitalálva, hogy felsértse a kezünket
Kinek a keze vagy pulóvere ne akadt volna már bele a reszelő recés oldalába? Ami a veszélye, egyben az erénye is, ugyanis olyan kemény élelmiszereket is visz a fogazata, amelyek lereszelése a többi oldallal reménytelen lenne.
Kaphatók külön egyoldalú, kisebb, kézi reszelők is, amelyekkel elegánsan tudunk az asztalnál parmezánt reszelni a frissen főtt olasz tésztára, de a négyoldalú is alkalmas e célra.
A recés oldallal csodálatosan finom textúrát tudunk elérni, az ételre ráolvadóan leheletvékony sajt- vagy csokiforgácsot például.
Ajánljuk:
- parmezán, Grana Padano és más érlelt, kemény sajtok
- szerecsendió
- étcsokoládé
- citrusfélék héja
- gyömbér
- fokhagyma
- bottarga (természetes ízfokozóként használt, umamiban gazdag, keményre szárított halikra Szardíniából).