nlc.hu
Gasztro
Egy működő TikTok trükk

Teszteltük a tökéletes tojáspucolós trükköt – két nagy tanulsággal zárult

Néhány mozdulattal megreformálhatjuk a tojáspucolási technikánkat!

A főtt tojás nem csak a húsvét, hanem sokunk mindennapjainak része. Számos tipp kering a neten és közszájon egyaránt, hogyan lehet úgy leválasztani a főtt tojás héját, hogy szép, egyenletes legyen a felülete. A főtt tojás felszínének megsértésével nem romlik az íze, de a látványa mindenképp. Az ünnepi asztalon pedig ez is számíthat.

Számtalan módszerről tudunk, amit biztosnak vélnek tojáspucolás kérdésben. Melyek is ezek?

Régiiskolás trükkök

Olyan egyszerű megoldások is ismertek, mint a tojás főzővizének erős sózása vagy a folyó hideg víz alatti tojáspucolás.

Akadnak persze egyedibb megoldások is. A tojáshéjroppantós, görgetős módszerrel is élhetünk: tegyük az asztalra a főtt tojást, és nagyon enyhe ütögetéssel roppantsuk meg a héját. Ezután kezdjük oda-vissza görgetni a kezünkkel, és elvileg ledobja a héját.

Sokan esküsznek arra a régebbi trükkre, hogy egy fél pohár vízbe beleeresztik a főtt tojást, lefedik, és lendületesen összerázzák. Ha minden jól megy, a tojásról leválik a héja.

Egy kanál és néhány kopogtatás

Manapság tömegével terjednek TikTokon a konyhai trükkök az előkészítéstől a sütés-főzésen át a tálalásig. Tapasztalataink szerint számos látványos, de kamu tipp is százezres-milliós nézettséget képes produkálni. Húsvét apropóján kipróbáltuk hát az alábbi technikát.

A reformer technika szerint fogjuk meg a tojást, és tartsuk felfelé a vastagabb csúcsát. Egy kanállal finomabb koppintsunk rá. Kiad egy bizonyos hangot. Ha néhányszor megkopogtatjuk, egyszercsak más – magasabb – hangot hallat.

Hogyan ronthatjuk el?

Az alábbi videókban is hallható, magasabb hang nem más, mint a tojás membránjának felszakadása. A membrán nem a tojás héja, hanem a vékony belső hártya, amely elválasztja a tojást a héjától. A szilárd héj és a tojásbelső között keletkező légbuborékot kocogtatjuk kívülről.

Egyre azonban nagyon figyeljünk oda! Ha túl erősen kopogtatjuk a kanállal, hajszálrepedés keletkezhet a héjon. Ez akkor is előfordulhat, ha túl éles tárggyal kopogtatjuk.

Íme, a túl erős kocogtatás eredménye. Főzés közben a tojás hajszálrepedésein át elkezd kiszivárogni a belső:

Tojásfőzés, tojáspucolás

Fotó: nlc.

A főzővízből kivett, meghámozott tojás így fog kinézni. A tojásfehérjének és -sárgájának nagy része kiszivárog és megfő a vízben:

Tojásfőzés, tojáspucolás

Fotó: nlc.

Mutatjuk a helyes metódust

Ha betartjuk a TikTok videók intelmeit, így fog kinézni a tojás pucolás után. Tökéletes!

Tojásfőzés, tojáspucolás

Voilá / Fotó: nlc.

A tojás alsó, kiszélesedő fele pedig így fog mutatni a kanalas, kopogtatós módszerrel:

Tojásfőzés, tojáspucolás

Az alsó részen kopogtattunk / Fotó: nlc.

De nézd meg az eredeti videót, továbbá két olyat is, akik szintén kipróbálták, és videón mutatják meg a módszer eredményét!

@aymlessleigh84

FRESH boiled eggs that will peel CLEAN without tearing up! LIFE CHANGING! You can thank me later! #boiledegghack #lifehack

♬ original sound – amywhittington927

Egy sikeres próba:

@rachelchofloral

Life changing. How did you even figure this out? @aymlessleigh84 #egghack #hardboiledegg #boiledegghack #lifehack #momlife

♬ original sound – RachelCho

Még egy sikeres próba:

@janeparkang

#stitch with @aymlessleigh84 we had fun testing out this #boiledegghack

♬ original sound – Jane

Az egyik tanulság tehát, hogy ne kopogtassuk túl erősen a tojás héját, mert láthatatlanul is megrepedhet. A másik, hogy nem minden TikTok trend hülyeség.

Tojást, kanalat, fazekat elő!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top