nlc.hu
Gasztro

Tojásfőzés kisokos

Te is hideg vízben indítod a tojást? Ne tedd! Kövesd a tojásfőzési útmutatónkat!

Ne feledjük, nem csak egyféle lágy- és kemény tojás létezik: az egészen folyós lágytojástól a keményre főzöttig legalább tíz stádium van. Kísérletezzük ki a kedvencünke!

Sokan tanultunk úgy tojást főzni, hogy a hideg vízbe tesszük a tojásokat, és együtt forraljuk fel vele. Itt az ideje megreformálni a régi módszert! De miért is váltanánk, ha megszoktuk a lassabb főzős metódust?

Legfőképpen azért, mert sokkal rugalmasabban tudjuk befolyásolni a tojások főzési fokát, ha követjük a séfek készítési módját. Nem szükséges hozzá semmilyen speciális eszköz, csak egy lábas, egy kanál, az óránk és persze tojás.

A tojásfőzés 4+1 alapszabálya

  1. Ne hűtőhideg, hanem szoba-hőmérsékletű tojásokat főzzünk, hogy ne repedjen meg a héjuk a főzővízben! Ha még biztosabbra akarunk menni, a fazékba kerülés előtt forró vízzel átöblíthetjük a tojásokat.
  2. Gyöngyöző vízbe eresszük bele egy kanál segítségével a tojásokat. A legjobb erre egy lyukacsos kiszedő kanál, más néven spickanál. Ez a víz forrás előtti állapota, amikor már kis buborékok jelennek meg benne.
  3. Ha erősen megsózzuk a főzővizet, könnyebben tudjuk megpucolni a tojásokat! Nem kell tartanunk tőle, hogy ezzel elsózzuk a tojást, az ízét nem befolyásolja a sózás.
  4. Akármennyi perces főzési idő mellett is döntünk, amint kiemeljük a tojásokat, öblítsük át jéghideg vízzel, de még jobb, ha egy hideg vízzel megtöltött tálba tesszük, amibe akár néhány jégkockát is dobhatunk, hogy megakadályozzuk a további fővésüket. A tojáshéj ugyanis jól tartja a hőt, és a vízből kivéve is tovább fő benne a tojás.

+1 tipp:
Ha szeretnénk szakítani a túl keményre, szinte rágósra főzött, zöldes-szürkés sárgájú főtt tojásokkal, újítsunk a főzési módon! Miután gyöngyöző vízben 4 percig főttek a tojások, húzzuk le a tűzről, mintha csak lágytojást készítenénk. A hideg vizes hűtés helyett azonban hagyjuk a forró főzővízben a tojásokat!

Tojásfőzési idők

2 percestől a 15 perces tojásig / Fotó: Liudmila Chernetska, Getty Images

Ezzel a módszerre a klasszikus „tízperces tojást” kb. 12-13 percig készítjük, tehát rászámolunk még 2-3 percet, hiszen megszüntettük alatta a hőhatást, és csak a fokozatosan kihűlő forró vízben fő tovább a tojás.

A tojás nyersen is fogyasztható, ezért nem akadály, ha belül folyós marad. Az igazi lágytojás fehérjéje már megszilárdul, de rugalmas, puha az állaga, és belül a sárgája folyik. A lágy- és főtt tojás közötti állapotban már szilárd, de nem megkeményedett a fehérjéje, és krémes a sárgája. Sokan kedvelik 10 perc feletti főzési idővel is, de 15 percnél már ne menjen tovább!

Lágytojás és keménytojás

4-5 perces, folyós lágytojás, mögötte egy kemény tojás / Fotó: Liudmila Chernetska, Getty Images

Az eszményi lágy- vagy főtt tojás eléréséhez pedig csak egyetlen dolgunk van: kísérletezzünk a főzési időkkel és percekkel, hogy megtapasztaljuk, hogyan szeretjük a legjobban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top