Szerelmes a szakácsné: mit tehetünk, ha elsóztuk az ételt?

Haranghy Orsi | 2023. Április 17.
A szerelmes nőnek elkalandoznak a gondolatai, erről szól a magyar közmondás. Akár szerelem, akár más okból voltunk figyelmetlenek: hogyan javíthatjuk ki az elsózott ételt?

„Úgy szeretlek, édesapám, ahogy az emberek a sót!” – szólt a legkisebb királylány, majd be is bizonyította az öreg királynak, hogy só nélkül nem lehet szép az élet. De mit tehetünk akkor, ha megszaladt a kezünkben a sószóró, és nem szeretnénk kidobni az ételt?

A krumpli sótlanító mítoszáról hamarosan külön cikkben foglalkozunk, addig is vegyük sorra a lehetőségeinket.

Praktikus útmutató, ha elsóztuk az ételt

Vannak menthetetlen esetek. Ha egy leeső fedél miatt egy az egyben belezúdítottunk egy doboz sót az ételbe, ott semmilyen dédnagyanyai trükk nem segít. További szempont, hogy a sósság mértéke személyenként is igen eltérő: sokan úgy megsózzák az ételt, ami másnak már ehetetlen.

A leves viszonylag könnyen menthető / Fotó: Neustockimages, Getty Images

+1 okos megoldás

Ha levest, mártást, pörköltet, ragut sóztunk el, merjünk ki az elsózott léből/szaftból. Egy külön edényben fűszerezzük be további só hozzáadása nélkül, szükség esetén adjunk hozzá olajat vagy más zsiradékot, majd fagyasszuk le. Jó lesz későbbi alapnak!

Ha pedig cukor helyett megsóztuk a reggeli kávénkat, várja a mosogató lefolyója!

Exit mobile version