nlc.hu
Gasztro

Só helyett ízesítés

Kihagynád a sót? Ezekkel ízesíts helyette!

Ha szeretnél kevesebb sót használni az élteleidben, számos alternatíva közül választhatsz. 

A talán a leggyakrabban használt fűszerünk, azonban a túlzásba vitt fogyasztása akár súlyos egészségügyi problémákat, például magasvérnyomás-betegséget okozhat. Elmondjuk, milyen egészségesebb ízesítőkkel válthatod ki az ételeidben.

Fokhagyma

A fokhagyma a nátriumtartalom növelése nélkül képes fokozni az ízeket. Használhatod só helyett paradicsomszószokban, pácokban vagy levesekben, ahol kiválóan passzol a sült krumplihoz is. Ráadásul nem csupán, hogy nem árt az egészségnek, de kimondottan használ : kutatások bizonyítják, hogy a fokhagymában található vegyületek erősítik az immunrendszert, csökkenthetik a vérnyomást és jót tesznek az agy egészségének is.

Kapor

A kapor főleg a halakkal, burgonyával vagy uborkával készült fogásokban helyettesítheti a sót. Még meggyőzőbb, ha némi zellert és édesköményt is adsz hozzá.

Balzsamecet

A balzsamecet éles, savanykás ízű, némi édes beütéssel. Kiemeli az ételek természetes ízeit, mindemellett minimalizálja a sóigényt. A legalkalmasabb salátaöntetekhez, levesekhez, pörköltekhez, pácokhoz, húsokhoz és halakhoz.

Mást is válasthatsz a só helyett

Mást is választhatsz a só helyett (Fotó:Getty Images)

Gyömbér

A frissen aprított vagy szárított gyömbérrel ízesítheted a burgonyát, de szószokba, pácokba, levesekbe és keverheted. A fogyasztásának egy sor egészségügyi előnye van, többek között immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású.

Füstölt paprika

A füstölt paprika füstös, fűszeres ízével remekül illik só helyett a sült húsokhoz, de csípős szószok, például salsa készítésekor is bevetheted. A benne található kapszaicin nevű vegyület ráadásul kifejezetten egészséges, segíthet például a rák megelőzésében.

Rozmaring

A rozmaringot friss vagy szárított formában is használhatod a só kiváltására, elsősorban levesekhez, pörköltekhez és sültekhez, valamint sült zöldségekhez, öntetekhez, szószokhoz és kenyerekhez.

Tárkony

Az édesgyökérszerű, kissé kesernyés ízű fűszer a rántottában vagy a csirkés salátákban helyettesítheti megfelelőképpen a sót, de vajas, illetve tejszínes mártásokba keverve is nagyon finom.

Almaecet

Az édes-savanykás almaecet szintén pótolhatja a sót, például salátaöntetekben, zöldségekre csepegtetve vagy sertéshúshoz készülő pácokban. A kutatások szerint a fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Fahéj

Talán a legmeglepőbb, mégis működőképes alternatíva a sóra a fahéj. Levesekhez, paradicsomszószhoz, szárnyaspácokhoz és sültekhez illik a leginkább, de ha babot vagy lencsét főzöl, akkor is használhatod só helyett.

via

Még több gasztrotipp:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top