nlc.hu
Gasztro

Miért érdemes csatlakozni a helyi „túl sokat főztem" csoporthoz?

Végre valami jó is történik a Facebookon: ismered a „túl sokat főztem” csoportokat?

Akár túl sokat főztünk, akár nincs éppen ételünk, érdemes csatlakozni.

„Két nagy adag csirkepörkölt nokedlivel vihető kedd este a Feneketlen-tótól” – körülbelül így néz ki egy átlagos poszt a túl sokat főztem Facebook-csoportokban.

A képlet egyszerű: a kerületekre, városrészekre specializálódott online közösségekben meghirdethetjük a felesleges ételünket. Ez lehet frissen főzött étel épp úgy, mint tartós élelmiszer. Azon belül is bármilyen: hagyományos vagy reformkaja, magyar vagy nemzetközi, húsos, vega vagy „mentes”, főétel vagy édesség.

A jó fej posztolók beleírják azt is, ha kicsit sós vagy nagyon csípős lett, és fontos, hogy

egy adag épp úgy játszik, mint egy fazék étel.

A tartós élelmiszerek lejárta megosztó kérdés. Sokan idegenkednek a lejárt szavatosságú ételek felhasználásától, pedig hosszan tartós ételek esetében a gyártók nem tudnak biztos időpontot mondani, ezért inkább előbbit írnak rá.

Darált hússal rakott zöldbab

Ha soknak bizonyul egy tepsi étel / Fotó: Márk, Nosalty Ételfotó

Mi az üzenete ennek a mozgalomnak?

Természetesen nem a „túl sokat főztem” csoportok találták fel az ételadományozás intézményét. Országszerte működnek ételgyűjtő pontok, vagy akár csak kihelyezett dobozok, írtunk már Márton ládájáról is.

Ezek az online közösségek eggyel közelebb hozzák az adományozókat és adományozottakat, hiszen az ételátadáskor közvetlenül találkoznak egymással.

Nagyon lényeges, hogy ez nem egy szervezett ételosztás, nem jelent folyamatos és megbízható segítséget a rászorulóknak.

A csoportok olajozott működésének kimondatlan alapfeltétele, hogy egészséges arányban legyenek a felajánlók és az ételért jelentkezők.

Magyarán a nagyobb rászorultságban, netán egyenesen szegénységben élő városrészeken kevésbé működtethetők adományozó közösségek. Különösen, ha az adott helyen az emberek inkább elzárkóznak, tartanak egymástól, hiszen az adok-kapok egyfajta kis bizalmat igényel.

A „túl sokat főztem” nem utolsósorban kiváló zero waste rendszer, hiszen így nem végzi kukában a jobb sorsra érdemes étel.

A csoport létrehozója, adminisztrátora dönti el, hogy

  • a legelső jelentkezőnek kell adni a felajánlott ételt, vagy a posztoló választhat;
  • szabad-e lejárt szavatosságú terméket feltenni;
  • van-e minimum ételmennyiség, amit meg lehet hirdetni;
  • ha egy ételért jelentkező előzetes lemondás nélkül nem ment el az ételért, kap-e időszakos/végleges eltiltást a csoportban.

Olyan ételfelajánlással még nem találkoztunk, amit ne vittek volna el. Adjátok oda a megmaradt ételeiteket ti is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top