Jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentése szerint fagykárok csak elvétve, lokálisan jelentkeztek az idén.
Egyelőre azonban nincs nagy árutömeg a piacon, de már van a boltokban magyar szamóca, kilogrammonkénti ára a nagybani piacon jellemzően 3000 forint körül van. Mivel idén a mediterrán térség “megfázott”, alig van importnyomás. Átmenetileg a spanyol és görög áru is 1900-2200 forintra drágult vissza a héten a korábbi 1200 forint környéki szintről.
A magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki. A termelési költségek emelkedése ellenére a hazai termelők tartják a minőséget.
A hazai termesztésben továbbra is a kifejezetten jó ízű Clery, Joly és Asia fajták dominálnak, mivel a magyar szamócaexport volumene marginális (mindössze évi 50-80 tonna), ezért a fajtaválasztásnál nem a hosszú pulton tarthatóság, hanem a zamat a fő szempont.
A napokban írtunk arról, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki már most szeretne enni a mézédes magyar eperből.