nlc.hu
Gasztro

Az idei szamócatermés

Egy újabb magyar gyümölcs, amiből alig veszünk idén az ára miatt

Jó lesz az idei szamócatermés, de háromezer forint körül van a kilója. Az olcsóbb, külföldi szamócából kevés várható.

Jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentése szerint fagykárok csak elvétve, lokálisan jelentkeztek az idén.

gyümölcs a bokron

Finom lesz a magyar szamóca – ígérik (Fotó: Pexels.com)

Egyelőre azonban nincs nagy árutömeg a piacon, de már van a boltokban magyar szamóca, kilogrammonkénti ára a nagybani piacon jellemzően 3000 forint körül van. Mivel idén a mediterrán térség “megfázott”, alig van importnyomás. Átmenetileg a spanyol és görög áru is 1900-2200  forintra drágult vissza a héten a korábbi 1200 forint környéki szintről.

A magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki. A termelési költségek emelkedése ellenére a hazai termelők tartják a minőséget.

A hazai termesztésben továbbra is a kifejezetten jó ízű Clery, Joly és Asia fajták dominálnak, mivel a magyar szamócaexport volumene marginális (mindössze évi 50-80 tonna), ezért a fajtaválasztásnál nem a hosszú pulton tarthatóság, hanem a zamat a fő szempont.

A napokban írtunk arról, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki már most szeretne enni a mézédes magyar eperből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top