Tucatnyi nassolnivalóval édesíthetjük meg a napjainkat, de mind közül a csokoládé lett az édességek királya. Míg korábban a cukorka töltötte be ezt a szerepet, ma csokikkal vannak tele a Mikulás-csomagok, és a legtöbben egy kis csokit majszolunk el, ha édességre vágyunk.
A legelső élményeink jellemzően édes tejcsokoládékhoz kötődnek, a műértő rajongók ízlése pedig a nagy kakaótartalmú keserűcsokoládék felé hajlik. Ma már olyan ismeretterjesztő kóstolókat tartanak a csokoládéknak is, mint a boroknak vagy a kávéknak, amelyek szintén izgalmas termőterületekről érkeznek és a különböző pörkölésnek köszönhetően igen változatos ízjegyeket mutatnak.
A kakaó és a belőle készített csokoládék világa szintén lenyűgöző, sokkal színesebb is, mint gondolnánk. A manufakturális, illetve kisüzemi körülmények között gyártott csokik révén mi is bepillanthatunk ebbe a – nem is mindig olyan édes – univerzumba, a nyugati világban egyre terjedő fair trade kakaókereskedelem pedig a földeken kemény fizikai munkát végző előállítók munkakörülményeit és életminőségét védi.