nlc.hu
Gasztro

Ínyenc piknikreceptek

Piknikszezon: ínyenc receptek szabadtéri lazuláshoz

A meleg tavaszi időjárással hivatalosan is beköszöntött a piknikszezon, ami gyors és ínyenc falatokkal igazán kerek. Az alábbiakban két olyan receptet mutatunk, ami nemcsak finom, de praktikus is. 

Mini piknik quiche

A piknik kosár egyik legpraktikusabb fogása lehet a mini quiche, ami lédús koktélparadicsommal, bazsalikommal, parmezánnal és pancettával biztosítja az ízkavalkádot.

Mini piknik quiche paradicsommal és zöld fűszerrel (Getty Images)

A mini piknik quiche fűszereit tetszés szerint variálhatjuk (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 180 g liszt
  • 100 g kockára vágott vaj
  • 1 közepes tojássárgája

A töltelékhez:

  • 400 g csomagolt koktélparadicsom
  • olívaolaj
  • 90 g vékony pancetta
  • 100 g reszelt parmezán
  • 3 tojás, plusz 5 tojássárgája (a tojásfehérjéből tartalékoljunk egy keveset a mázhoz)
  • 250 ml tejszín
  • apróra vágott bazsalikom (vagy más fűszer)
  • mini muffin sütőforma

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A paradicsomokat szeleteljük fel, tegyük egy tepsibe, csepegtessünk rá kevéske olívaolajat, fűszerezzük, majd 25 percig süssük.

Miközben a paradicsomok sülnek, készítsük el a tésztát: a liszttel dolgozzuk össze a vajat, 2-3 evőkanál vizet, némi sót és egy egy tojássárgát. Ha összedolgoztuk, hűtsük 30 percig.

A tésztából készítsünk vékony korongokat, azokkal béleljük ki a sütőformákat úgy, hogy a tészta ne lógjon túl a formán. Süssük 30 percig! Ezt követően kenjük be a sült tésztát tojásfehérjével, hogy a töltelék később ne tudja átitatni.

A kész tésztát szórjuk meg parmezánnal, pancettával, sült paradicsommal, majd újra sajttal!

A maradék tojást keverjük össze a tejszínnel, némi borssal, bazsalikommal, mixeljük össze, majd öntsük a keveréket a töltelékre, és süssük készre 20-25 perc alatt.

Nyársra szúrt klubszendvics 

A hagyományos ízek rajongói szeretni fogják a piknikbarát klubszendvicset, ami a nyársak segítségével könnyen elfogyasztható.

Nyársra szúrt klubszendvicsek a konyhapulton

A pici klubszendvics falatokat könnyebb elfogyasztani (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 2 evőkanál majonéz
  • 3 szelet kenyér
  • egy kis vaj
  • 2-3 szelet paradicsom vagy egy salátalevél és egy szelet sonka vagy sajt
  • kerti zsázsa (vagy egyéb csíra)
  • chips a tálaláshoz

Elkészítés: 

Főzzük meg a tojásokat, majd hagyjuk hűlni azokat. Miután kihűltek, szeleteljük fel, és pépesítsük a majonézzel és a fűszerekkel.

Pirítsuk meg a kenyeret, majd helyezzünk egy szeletet egy vágódeszkára, kenjük rá a tojáskrém háromnegyedét, és szórjuk meg a zsázsával. Helyezzük rá a második szelet kenyeret, és kenjük meg majonézzel. Helyezzük rá a paradicsomot, a salátát, a sonkát és a sajtot, és kenjük rá a maradék tojáskrémet, és helyezzük rá a harmadik szelet kenyeret! Óvatosan vágjuk fel, majd biztosítsuk a szeleteket hurkapálcával.

Forrás: bbcgoodfood Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top