nlc.hu
Gasztro

Így befolyásolja az esős-hűvös május az eperszezont

Rothadásveszélyben a magyar epertermés – a gazdát kérdeztük

A májusi eső aranyat ér, de az epertermést* illetően ez a csapadékmennyiség már sok a jóból. Hogyan befolyásolja a különösen esős, hűvös május a termést? Ennek kihatásait tapasztaljuk majd vásárlóként is? A gazda válaszolt.

*A tavasz rajongott terményét a köznyelvben epernek nevezzük, de botanikai szempontból a helyes megnevezése szamóca.

Fólia alatt és szabad földön is termesztenek epret Magyarországon. A május 13-ai hétvégén körül azt lehetett hallani a piaci árusoktól, hogy már meg kellett volna jelennie a szabadföldi epreknek a kereskedelemben, de ha ilyen hűvös és csapadékos marad az idő, továbbra is kell jó egy hét a szabadföldi termésnek.

Egy lajosmizsei gazdálkodót, Ökrös Gergelyt, az Ökrös Bio-tanya tulajdonosát, képzett agrárszakembert kérdeztünk arról, mire számíthatunk vásárlóként.

Megosztó az idei tavaszi időjárás

Ez a tavasz hűvös és nedves, amivel önmagában még nem is lenne gond, hiszen fagykár nincsen. A földnek és a levegő frissességének jót tesz a bőséges csapadék, gondoljunk csak az elmúlt évek egyre forróbb és szárazabb nyaraira – amellyel idén is számolhatunk. Ez az időjárás azonban nem kedvez a tavasz első hazai gyümölcsének, a szamócának, sőt egyenesen rohasztja a termést. A nedves, hűvös időben elkezd penészedni, rohadni a termés. Különösen nagy gondban van az, aki vegyszermentesen termeszt: a szamóca rendkívül kitett ennek a veszélynek, ez is az oka annak, hogy csak kevesen termesztenek bioepret.

Sokan végeztek rothadást megelőző permetezést múlt csütörtökön. Nedvesek a tövek, ezért ez most egy izgalmakkal teli időszak a termesztőknek. Péntek-szombaton fogják látni, hogy megkezdhetik-e a szabadföldi eper leszedését, de az már biztos, hogy terméskiesésre számíthatunk. Hozzá kell tenni azonban, hogy ezek egyelőre spekulációk, a szamóca esetében pontosan azért vannak naponta változó piaci árak, mert ez egy érzékeny, rövid ideig termő gyümölcs.

Szamócatő virággal és terméssel

Virág és termés a tövön / Fotó: Bohemian Nomad Picturemakers, Getty Images

„Ha bejönne egy szárító szél, beállna egy optimális középhőmérséklet, és átszellőzne az állomány, nem lenne ilyen borús a helyzet – kezdi Ökrös Gergely. – Belassult az érés a kevés napfény és hűvös idő miatt, ezért nem fogunk hamar végezni a szedéssel.”

Ez vásárlói szempontból azonban pozitívum abból a szempontból, hogy

kitolódik az eperszezon, magyarán hosszabb ideig lesz elérhető az ízes magyar eper.

A gyümölcs ízéért ugyanis nem kell aggódnunk, ereje és minősége teljében fogják szüretelni a szamócát.

„Tavaly például alig néhány hétig tartott a szezon. Hirtelen lett nagy meleg májusban, és a 27 fokos napi középhőmérsékletet már nem szerette a szamóca.”

Kényes jószág az eper

A szamócáról azt kell tudni hogy közepes fény- és hőigényű. A fagyot éppúgy nem bírja, mint a tűző napot. Aki szabadföldi szamócát termeszt, többnyire bakhátra ülteti a növényt. A bakhátat fekete fóliával takarják le – ami nem fóliasátrat jelent! –, a fólia alá csepegtetőszalagot húznak be, így a csapadékot nem közvetlenül kapja a növény. Ezzel a módszerrel nagyobb esőzés esetén sem veri el a virágokat és a termést a csapadék.

Mi az a bakhát?

A talajművelés során kialakított földgerinc. Bakhát természetesen módon is kialakulhat, például a keréknyomok között kiemelkedő sávként földutakon.

„Mi biogazdálkodást folytatunk, pontosan ezért csak fóliás termesztéssel folytatunk. Amikor a szabadföldi termesztéssel foglalkoztunk, a második évben egy ugyanilyen esős-hűvös szezont fogtunk ki, mint a mostani. Mivel kizárólag természetes módon védekeztünk a fertőzések és a penész ellen, a botritisz, a szürkepenész és korompenész (más néven feketepenész) elvitte jóformán az egész termésünket.” A biogazdaságokban csak hasznos gombák, természetes alapú trágyák és komposztkészítmények engedélyezettek, az ilyen időjárásban azonban óriási károkat szenved a szabadföldi biotermés.

Érett eper párás műanyagdobozban

Érett eper párás műanyagdobozban / Fotó: israfoto/500px, Getty Images

A fóliaborítás és a fóliasátor nem ugyanaz. A minden oldalán nyitott, négy oldalról szellőző fóliás borítás csak a direkt csapadéktól védi a termést, az öntözés a csöpögtetőrendszeren át történik. A természetes szellőzés védi a növényeket penészesedés ellen.

Kíváncsiak voltunk, hogy a 2000 forint körüli permetezett, növényvédő szerekkel kezelt szamócához képest mennyibe kerül a bioeper? Az átlagos ára 3300 forint, mondta el a gazda. Ez azt jelenti, hogy az egészen apró szemű ennél olcsóbb volt, a nagyobb szemű drágább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top