nlc.hu
Gasztro

Megnyíltak a „szedd magad" eperföldek 2023-ban, ennyiért szüretelhetünk

Alig olcsóbb a „szedd magad” eper, mint az árusoké, de epret szüretelni jó! Íme, az idei lista

Végre nyitva a „Szedd magad" eperföldek, így kalkuláljunk idén!

Változó árakon, de már országszerte mi is szüretelhetjük az epret azokban a gazdaságokban, ahol „szedd magad” akciót hirdettek. A tavasz legkedveltebb gyümölcse az előző hűvös hónapok miatt idén később érik, de fagykárt csak a kecskeméti Szarkás tanyáról jelentettek.

A termés kicsit szerényebb ez évben, sok kertészet még napközben kiírja, hogy mára elfogyott a szedhető mennyiség, ezért indulás előtt most különösen érdemes odatelefonálni, üzenetet váltani, hogy ne menjünk oda feleslegesen.

Kiugró különbségek az árakban

Egészen sokszínűek a hazai szedéből származó eperárak jelenleg. Egy forgalmas pesti helyszínen, a Corvin-negyedben múlt héten 5200 forintos (!) magyar eper árral is találkoztunk, miközben vidéken és Budapesten is megindult a 2500 forintos árról lefelé, és már 2000 forint alatt vannak az árak az időszakosan kiállított epres standokon. A nagy szemű eper mindig drágább, mint a girbe-gurba kisebb szemek – pedig ezek a legfinomabbak! Felbukkannak továbbá olyan ellenállhatatlan ajánlatok is, mint ezelk a lekvárfőzésre ajánlott, kicsike, finom, nem mutatós darabok 1250 forintos áron Békéscsabán.

Ahogyan az árusoknál, úgy a „Szedd magad” földeken is eltérő árakkal találkozhatunk. Budakalászon, Pomázon, Solymáron, Szentendrén, Pilisvörösváron már 950 forintos kilónkénti áron szüretelhetünk, míg Áporkán (Ráckeve mellett 12 kilométerre) 1700 forint per kiló.

Érett eper fadobozban

Kosárba, dobozba, vödörbe / Fotó: fotoco-istock, Getty Images

Eperszüretelő etikett

Az elkövetkező hetekben még folyamatosan érni fog a gyümölcs, a gazdák mindig kérik, hogy ne egyszerre rohanjuk a földeket. Mi pedig összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, amit az epertermesztők szoktak kérni a szüretelőktől:

  • Vannak olyan ültetvények, ahová csak előzetes regisztrációval érkezhetünk. Nézzetek utána!
  • A termelők arra kérik a szüretelőket, hogy a félig, háromnegyedig érett, zöld tövű szemeket hagyják fent. Csak az érett gyümölcsöt szedjétek le!
  • Minimális és maximális gyümölcsmennyiséget is meghatározhatnak a kertek. Nézzétek meg, hogy passzolnak-e egymáshoz az elképzeléseitek!
  • A legtöbb helyszínen csak készpénzben tudtok fizetni. Így készüljetek!
  • Számítsatok rá, hogy a helyszínen beszerzett háncskosár, vödör, fadoboz szintén pénzbe kerül.
  • Bizonyos helyszíneken a leszedett mennyiség árán kívül belépőt is kell fizetni. Erről is érdemes előzetesen tájékozódni, hogy ne a helyszínen érjen kellemetlen meglepetés.
  • Tájékozódjatok, hogy az adott helyszínen van-e életkori megkötés! Vannak kertek, amelyek nem gyerekbarátak.
  • Ugyanez igaz a vihető háziállatokra is.
  • Egyes kertek, tanyák nem közelíthetők meg tömegközlekedéssel vagy limitált a parkolóhelyek száma.
  • A kertek nyitvatartása soha nem kőbe vésett, ezért indulás előtt mindig ellenőrizzétek, hogy aznap tudnak-e még fogadni szüretelőket!
Eper

Hagyd a tövét is beérni! / Fotó: ERpro, Getty Images

2023-ban látogatható Szedd magad eper kertek

Bács-Kiskun megyei Szedd Magad Eper

Békés megyei Szedd Magad Eper

Fejér megyei Szedd Magad Eper

Győr-Moson-Sopron megyei Szedd Magad Eper

Hajdú-Bihar megyei Szedd Magad Eper

Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szedd Magad Eper

Komárom-Esztergom megyei Szedd Magad Eper

Pest megyei Szedd Magad Eper

Somogy megyei Szedd Magad Eper

Vas megyei Szedd Magad Eper

Zala megyei Szedd Magad Eper

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top