Vannak olyan hozzávalók, élelmiszerek, amikkel kapcsolatban a mai napig rendszeresen felmerül a kérdés, vajon meg kell-e mosni, mielőtt megfőznénk vagy sütnénk, vagy ennek pont az ellenkezője ajánlott. Mi a helyzet például a rizzsel?
A profi szakácsok szerint érdemes megmosni a rizsszemeket a bennük lévő keményítő miatt. Egy nemrégiben készült vizsgálat kimutatta, hogy ez valójában nem befolyásolja, mennyire lesz a rizs ragadós vagy kemény, ugyanis ez az amilopektinnel van összefüggésben, az pedig főzési folyamat során oldódik ki a rizsszemekből, írja a 24.hu.
A rizsszemeket persze azért is meg lehet mosni, hogy leöblítsük a felszínükön található szennyeződéseket, de ezek általában már a feldolgozás során eltűnnek, tehát emiatt már nem kell annyira aggódnunk.
Persze nem biztos, hogy fellélegezhetünk, több kutatás is bizonyítja, hogy a mikroműanyagok jelen vannak az élelmiszerekben, köztük a rizsben is, és az átmosott rizs 20 százalékkal kevesebb műanyagot tartalmazott, mint az, amit frissen vettek ki a csomagolásból.
Emellett fontos kiemelni azt is, hogy mosással bizonyítottan eltávolítjuk az arzén és a nehézfémek jelentős részét, igaz, olyan, az egészségünk szempontjából fontos tápanyagot is kiöblít, mint a réz, a vas, vagy a cink.
És még egy jó tanács, a rizst semmiképp se hagyjuk sokáig szobahőmérsékleten, ez ugyanis kedvez bizonyos baktériumoknak, és általuk termelt toxinok súlyos gyomor- és bélrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.