„Miről híres Salt Bae?” „Mit tett le az asztalra?” „Hogyan gazdagodott meg?” „Mekkora a vagyona?” „Milyen idős Salt Bae?” Ezek a Google-felhasználók által leggyakrabban feltett kérdések a török celebhentes kapcsán. Salt Bae ugyanis eredetileg egy török hentes. Most minden kérdésre választ kapsz.
A szegény bányász fia, aki az általános iskolát sem fejezhette be
Nusret Gökçe 1983-ban Törökország egészen keleti részén látta meg a napvilágot, az örmény határnál. Édesapja bányász, az öt gyermeket nevelő család anyagi helyzete pedig olyannyira kétségbeejtő volt, hogy a kis Salt Bae-nek 12 éves korában ott kellett hagynia az általános iskolát, hogy mielőbb szakmát tanuljon, és pénzt kereshessen. Hatodikos diákból tehát hentestanonc lett, és így került Isztambul nyüzsgő Kadıköy negyedében.
Kadıköy a város kereskedő- és művésznegyede, a metropolisz ázsiai oldalán. Isztambul pezsgő világa valóságos kultúrsokk lehetett a kiskamasz fiúnak, akit ennyi idősen hentesbárdok közelébe sem szabadott volna engedni. Néhány éve a The Times-nak így emlékezett vissza erre az időszakra: „Minden nap két óra vonatozással és 30 perc buszozással értem be a munkába. Napközben leülni sem volt idő, folyamatosan dolgozni kellett, szabadnap és szabadság nem volt.”
Nézd meg Salt Bae fiatalkori képeit és egy friss fotót édesapjával!
Még kiszedetlen szemöldökkel / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram
Felismernéd? / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram
Az isztambuli hentes-étkezdében / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram
Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram
Gyerekből lett henteslegényként volt alkalma tehát elsajátítani a húsvágási technikákat, amelyek révén később híres lett. A késeket kardszerűen forgatva rendkívül teátrálisan csontoz és szeletel, a latin szerető (vagy retró hongkongi akciófilmhős?) fizimiska kötelező attribútumai pedig a latino bajusz, copf és napszemüveg.
A húsokhoz való szakértelmét és vágási technikáját egyébként még az elkötelezett utálói sem kérdőjelezik meg, és Salt Bae a szorgalmához és ambíciójához sem férhet kétség. A korai képeken még egy egyenruhás fiatal srácot látunk kötelességtudóan állni a hentespultban.
A modern török népmesében a szegény fiú vándor- és inasévei következtek, habár banki segítséggel. Úgy szól a fáma, hogy húszéves korában sikerült meggyőznie róla egy bankot, hogy támogassa terveit, és a gyakorlatban tanulhasson tovább külföldön a húsiparban. A kötelező katonaság után Gökçe több földrészen járt és vállalt munkát, és jó ideig ingyen dolgozott éttermekben. 2007 és 2010 között a steaknagyhatalom Argentínában és az Egyesült Államokban volt tanonc, míg végül a húsokon kívül kitanulta a szakács- és vendéglős szakmát is.
27 éves korában, 2010-ben tért vissza hazájába, és Isztambulban megnyitotta első éttermét. Gökçe saját elmondása szerint már a legelső napon mintegy 2 millió forintos összeget keresett, és bár nem osztotta meg ennek részletei, erősen költői túlzásnak tűnik még az aranykezű hentes-szakács-vendéglátóstól is.
A sikeres debütálás után egy török üzletember, Ferit Şahenk lett a társa, aki meglátta a potenciált Gökçében. Ferit Şahenk egész Törökország egyik leggazdagabb embere, a Doğuş Group elnöke. A török dollármilliárdos segített neki később Ankarában, Dubaiban és Katarban is steakéttermeket nyitnia.
Gökçe luxus steakhouse-láncának neve, a Nusr-Et egy szójáték: a keresztnevéből képzett szóban az ‘et’ törökül húst jelent.
2017-ben következett be aztán a fordulópont, amiről a korareggeli munkába vonatozásai alkalmával álmodozhatott a kis Nusret. Instagram-oldalára kikerült a legendás videó, amit mára csak itt közel 17 millióan láttak. (Más platfomokon számos más feltöltéssel is sokmilliós nézettsége van a berobbanást jelentő videónak.)
Óriásit ment a török fickó hússzeletése a neten, aminek csupán ennyi volt a kommentárja: Ottoman steak. A V-nyakú fehér póló, a nem klasszikus hentestestalkat, a kerek napszemüveg és az elmaradhatatlan arckifejezés volt a körítés, ilyen drámaian korábban senki nem csontozott le és szeletelt fel egyetlen steaket sem.
#foodporn Törökországból
Gökçe jellegzetes grimasza egyébként is megér egy misét. Ki mit lát benne? Szexi? Beképzelt? Kegyetlen? Ez valami flört? Vagy egy ősi kép megelevenedése a férfiról, aki vadászik, elejti az állatot és kissé nyersen kitálalja elénk?
Rajoskodás a maxon, annyi bizonyos. „Fantasztikus, hogy valaki ekkora karriert tudjon csinálni abból, hogy sózás címén a saját könyökére és a földre szórja a sót” – írja egy videója alatt szellemesen egy hozzászóló.
Mit jelent a Salt Bae becenév?
A mémnek köszönhetően született meg Gökçe személyes brandje, Salt Bae. Hiphop és r&b dalszövegekből lehet ismerős a bae, ami a baby, babe szavak szlengváltozata. Magyarra, kissé ügyetlenül a Sós pasiként fordíthatnánk.
Ha egy mém elszabadul
A hat évvel ezelőtt feltöltött mém berobbanása után hirtelen mindenki őrá volt kíváncsi. Láttunk már hasonlót: gondoljunk csak Pumped Gabó Balaton-parti táncára, ami szintén néhány ikonikus(an idétlen) mozdulattal repítette őt is a jelentősen szerényebb mértékű hírnévig.
Salt Bae sószórása is inkább emlékeztet egy törött szárnyú kócsagéra vagy flamingóéra, bár ő jobb szereti, ha álló kobrához hasonlítják jellegzetes kézmozdulatát.
A mém elterjedése után gyorsan kialakult az a sajátságos ellentmondás, ami azóta is jellemzi a celebhentes megítélését. Elárasztották az online teret a Salt Bae-n gúnyolódók, az étteremkritikusok pedig nem voltak restek belerúgni az új gasztrosztárba.
Ezzel párhuzamosan mindenki a híressé lett mozdulatot utánozta, Gökçe újonnan nyílt éttermében egy hatalmas sószóró Salt Bae-festmény előtt akart szelfizni mindenki, akinek nem jelent problémát egy százezres vacsora a celebsteakhouse-ban. A világ (újgazdag) elitje sorban állt nála asztalért, beleértve A-listás hírességeket, sztársportolókat, sőt politikusokat is. Steakezett nála Leonardo Dicaprio, David Beckham, Kylian Mbappe, Usher, sőt Rogán-Gaál Cecília is.
Szakmai kritikák: minőségi étterem vagy celebsimogató?
Mielőtt elfelejtenénk, hogy valójában gasztronómiai attrakcióról van szó, lássuk, hogyan fogadta az éttermi szakma a török hentes-vendégátós debütálását a nyugati világban. A szegény családból származó srácnak ugyanis elmondása szerint egykor óriási álma volt meghódítani Amerikát. Ez a trófea azonban kicsit rossz szájízzel lett meg, az amerikai és európai sajtó ugyanis évek óta nagy élvezettel csámcsog a Salt Bae éttermeiben tapasztalható hibákon és – mondjuk ki – pofátlanságokon.
A legbefolyásosabb lapok étteremkritikusai egymás után írták meg, hogy Gökçe luxus steakhouse-ai a konyha teljesítményéhez képest egészen hihetetlenül túlárazottak, és ki finomabban, ki egyértelműbben azt fogalmazta meg, hogy az egész jelenség csupán egy szemfényvesztés. Ezen a ponton érdemes elgondolkodni azon, hogy mit is ér tulajdonképpen egy érdes nyelvű, nagy nevű kritikus szava manapság?
A New York Post kolumnistája, Steve Cuozzo egyenesen „Nr. 1 nyilvános lehúzásnak” nevezte. A GQ Magazinban Joshua David Stein megírta, hogy Salt Bae New York-i éttermében a steakek középszerűek, a hamburgerben a húspogácsa pedig egyértelműen túlsütött.
„Egy [630 fontos = 275 ezer forintos] steaket akarsz, amit Mickey egér készít el, vagy egy két Michelin-csillagos étterembe akarsz jönni, ahol 15 séf van, és akiknek nagyon fontos minden, amit csinálnak?” – tette fel a kérdést Daniel Clifford, a két Michelin-csillagos Midsummer House étterem séfje a The Staff Canteen című podcast beszélgetésben.
Születtek persze árnyaltabb kritikák is. Amerika legjelentősebb online gasztromagazinja, az Eater szerzője, Robert Sietsema már így írt: „ha az új New York-i Nusr-Et éttermet csupán steakhouse-ként akarod megítélni, minden bizonnyal csalódni fogsz. Ha viszont vacsoraszínházként tekintesz a helyre, meg leszel elégedve – de csak akkor, ha Salt Bae is jelen van.”
Ez bizony műfaji átok. Ha egy celebséf a saját nevére, arcára, produkciójára építi az étteremmárkáját, könnyen csalódást okozhat a százezres összegeket otthagyó vendégeknek. Márpedig Salt Bae nem lehet jelen személyesen a több mint húsz éttermében, több kontinensen. Vendégeinek jobbára meg kell elégedniük a csillogó steakhouse-okban készült szelfikkel és a kétes ízlésről tanúskodó, méretes Salt Bae-freskók előtti pózolással a sztárhentes fellépése nélkül.
Néhány botrány a sok közül Salt Bae és a Nusr-Et éttermek körül
- Tüntetés az étterme előtt
2018-ban kisebb tüntetés szerveződött Salt Bae Miamiban nyitott étterme előtt, amikor is Venezuela elnöke egy több százezer forintos báránysteaket fogyasztott a Nusr-Etben, miközben Venezula államcsődöt jelentett, és odahaza tömegek éheztek. Még Marco Rubio Florida szenátora is nyilvánosan elmarasztalta Salt Bae-t az eset után. - A sztárfocista anyázása
2019-ben Franck Ribéry sztárfutballista, a Bayern München akkori francia középpályása gyakorlatilag elküldte az anyjukba a kommentelőket, akik szóvá tették, hogy ízléstelennek tartják azt a virítást, ahogyan a több mint 350 ezer forintos, aranyba csomagolt steakét prezentálta a focista. A vehemens természetű játékost az eset után a futballklubja is megbírságolta, amiért minősíthetetlen hangnemben irkált a Twitterre. - A kommunista delegáció félmilliós vacsorája
2021 őszén a vietnámi kommunista delegáció tagjai dőzsöltek Salt Bae-nél, aki személyesen szolgált fel nekik egy aranyborítású steaket. Kis ínyencség, hogy To Lam, Vietnám közbiztonsági miniszter fizetése hivatalosan alig haladja meg a 200 ezer forintos összeget, a vacsora számlája pedig 620 ezer forintra rúgott. A delegáció előző nap ünnepélyesen ellátogatott Karl Marx szobrához, hogy tiszteletüket téve a „kommunizmus atyja” előtt. - A luxus kiszolgálói
Szintén 2021 őszén szellőztette meg a sajtó, hogy Gökçe olyan órabért kínál a Londonban nyílt éttermében, amennyibe egy adag krumplipüré kerül náluk. A 12 fontos (~5000 forintos) órabér egy londoni szakácspozícióban az átlagnál alacsonyabb, a luxusszektorban pedig meglehetősen megalázó bér. - Foci VB agyrém
2022 decemberében a katari futballvilágdöntőn Gökçe meglehetősen kínosan viselkedett. Bár érvényes VIP pass-szal a nyakában, de hivatlanul megjelent a világbajnok argentin csapat soraiban, és olyan gesztusokat tett az ünneplésük közben, mintha legalábbis a közös győzelmüket ünnepelnék. Lionel Messi sokak számára igen szimpatikusan lerázta magáról a rácsimpaszkodó Salt Bae-t. Ha mindez nem lett volna elég, a sztárhentes Cristian Romero kezéből kitépve magához ragadta a VB-kupát, és azzal fotózkodott. Ez már nem csak a tolakodó neveletlenség fogalmát meríti ki, hanem tilos is.
Felfújt lufi vagy épülő birodalom?
Hiába húzzák le időről időre a legnagyobb sajtóorgánumok a nemzetközi Salt Bae-produkciót, bizonyos körökben egyszerűen menő a Nusr-Et éttermekben enni. A villantani vágyó közönség köreiben kult státuszba került a török luxusvendéglátó, és azért is jelentenek sokak számára teljes kapufát azok a cikkek, amely az ételek túlárazottsága miatt háborognak, mert milliomos-milliárdos körökben ez jóformán elvárás. A Nusr-Et steakhouse-ok nyilvánvalóan nem a havi fizetésükkel kalkulálókhoz szólnak.
Jóformán folyamatosak tehát a botrányok Salt Bae éttermei körül, és mégis: máig nemigen van olyan celeb, aki az éttermeiben járva kihagyná a szereplést vele. Jó kérdés, hogy a Dicaprio- és Beckham-szintű hírességek fogják-e meghatározni Salt Bae éttermeit a jövőben, vagy a tavalyi kellemetlen FIFA-egotriphez hasonló húzások beárnyékolják szép lassan a brandet, és tényleg csak a wannabe modellek és influenszerek körében marad népszerű az aranyba vont steakekkel villogás.
Avítt megállapításnak tűnik, hogy a negatív reklám is reklám, hiszen a lejárató médiahadjárat igenis ki tud nyírni helyeket, márkákat és nem utolsósorban embereket. Salt Bae éttermeinek valójában még nincsen komoly múltja. Idővel meglátjuk, hogy úgy jár-e, mint a brit celebszakács Jamie Oliver, akinek egymás után dőltek be az éttermei, birodalma összeomlásakor pedig az össztartozása forintban számolva meghaladta a több tízmilliárdot(!).
Van példa a napos oldalról is, mégpedig a szintén médiaceleb és ugyancsak nagyon megosztó Gordon Ramsay személyében. A skót származású sztárséf a hírek szerint vállalkozóként és étteremtulajdonosként is jól teljesít immár több évtizedes viszonylatban. Sokan nem tudják, de Ramsay több éttermével számos Michelin-csillagot, köztük a csúcsnívót jelentő három csillagot a londoni zászlóshajóval, a Restaurant Gordon Ramsay-vel.
Salt Bae munkásságát egyelőre nem fenyegeti a Michelin-csillag veszély. Némi pikírtséggel azt is mondhatnánk, hogy a Michelin-kalauz ítészei számára a kiegyenlítetten hozott magas szakmai színvonal jelenti az alapot már az egy csillagos minősítéshez is, Salt Bae éttermei pedig folyamatosan a kritikák kereszttüzében állnak az elrontott húsok, köretek és koktélok miatt.
Az épülő birodalom jelenleg 22 éttermet számlál. A Nusr-Et brand jelen vannak kilenc egységgel Törökországban, egy-egy hellyel Szaúd-Arábiában, Katarban, Görögországban, Nagy-Britanniában, két étteremmel az Egyesült Arab Emírségekben és összesen hét steakhouse-t visz az USA-ban. A még mindig csak 39 éves Nusret Gökçe vagyonát jelenleg 17,5 milliárd forintos összegre becsülik, és bár láthatóan tömegek kárörvendenének a bukása felett, a Salt Bae mém, brand és étteremlánc köszöni, él és virul.