Óriási csábítást jelentenek a junk foodok, vagyis az egészségtelen, ultra-feldolgozott élelmiszerek. Ingerlően édesek és sósak, magas zsír- és olajtartalmuk révén pedig még kívánatosabbak – egyszóval azután is etetik magukat, hogy már jóllaktunk. Pontosabban jóllaktunk volna, hiszen ezek az ételek azért is átverősek, mert rengeteg kalóriát tartalmaznak, de a szervezet számára szükséges tápanyagokban rendkívül szegények.
Így lehetséges az is, hogy az esetlegesen túlsúllyal küzdő gyerekek vagy felnőttek valójában elhízott éhezők, a testük ugyanis nem jut hozzá a jóllétükhöz szükséges éltető tápanyagokhoz.

:O / Fotó: Volanthevist, Getty Images
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek óriási csapdát is jelentenek a szülők számára. Instant, gyors megoldást nyújtanak a hétköznapokban, ha nem volt időnk főzni vagy nincs lehetőségünk más egészséges alternatívát biztosítani a gyerekek számára (például heti menüs ételrendelés egy korrekt helyről). Ilyenkor kerülnek elő a megtévesztően finom instant levesek, félkész- vagy készételek, amelyeket csak meg kell mikrózni vagy bedobni a sütőbe. Az adalékokkal, továbbá zsírokkal, transzzsírokkal, hidrogénezett növényi olajokkal, cukrokkal és keményítőkkel teli ételek becsapósan finomak tudnak lenni – ezek hosszú távú fogyasztásának következményeit pedig évtizedek óta nyögi a nyugati társadalom.

Snidlingfű, bazsalikomszár, paradicsomvirág / Fotó: lacaosa, Getty Images
Egy szendvics remek apropó, hogy sok-sok friss zöldséget, jó minőségű sajtokat, húsokat, halat egyen a gyerek
Fontos, hogy találjunk legalább egy olyan egészséges gabonaterméket, kenyérfélét, amit szeret, hogy meglegyen a szendvicsalapunk. Ez lehet hosszan érlelt tésztájú kovászos kenyér épp úgy, mint teljes kiőrlésű tortillalap. Lényeges az is, hogy ha valamit kategorikusan nem szeret a gyerek vagy kamasz, azt egész egyszerűen ne erőltessük. De hogyan tehetjük vonzóbbá az éltető-tápláló, friss alapanyagokat a gyerekek számára?
17 tanács szuper otthoni szendvicsekhez – kattints a galériára!



