Süssünk levendulás kekszet – ígérjük, nem lesz szappanízű!

Haranghy Orsi | 2023. Június 29.
Süssünk, főzzünk levendulával!

A levendula talán az egyik leginkább félreértett fűszernövény. Óvatosan kell mérni a mennyiségét, hogy üde, virágos, nyárias aromát kölcsönözzön egy ételnek, italnak. Ellenben, ha megszalad, túl dominánssá válik az íze: sokan kesernyésnek, mások kámforosnak, „szappanosnak” írják le az ízét. Nem ez utóbbi tehát a kívánatos az ízvilág: ha szinte parfümösen erős levendulás sütivel vagy limonádéval találkoztunk korábban, lehet, hogy csak egyszerűen nem jól találták el az arányokat.

Itt a szezon. Friss levendula kapható ilyenkor a piacokon, illetve sokan otthon, kertben is termesztik. A virágok ideális „szüretelési” ideje, amikor már kinyíltak, de el tudjuk csípni a teljes elnyílás előtti állapotot. Sütni azonban szárított levendulával is lehet.

Poszméh levendulavirágot poroz be / Fotó: Busybee-CR, Getty Images

Jó tanácsok kekszsütéshez:

Házi levendulás keksz recept

Amikor a frissen sült kekszek illatoznak a konyhában, megértjük, miért éri meg otthon sütni őket. Az alábbi recept ráadásul egyszerű, és ha nem szeretnénk szabályos egyenformákban kinyomkodni a kekszeket, csinálhatjuk igazán háziasan is, kézzel formázva a kekszeket. Egy-egy evőkanálnyi tésztát helyezzünk a sütőpapírra, körülbelül ugyanakkora adagokkal. Formázzuk őket kézzel kerekre, és nyomkodjuk le őket. 1 cm magasságnál ne legyenek vastagabbak! Így kedvesen szabálytalan alakú kekszeket kapunk.

Hedonistáknak: készítsd fehércsokival!

A levendula és a fehércsokoládé szeretik egymást. A tésztába törj bele fehércsokoládét vagy fehércsoki-pasztillákat. Selymesebb és édesebb lesz tőle a kekszed!

Házi levendulás keksz / Fotó: Ulyashka, Getty Images

Hozzávalók kb. 25 db kekszhez:

Elkészítése:

Fentebb olvashatók jó tanácsok a tésztakészítéshez és sütéshez.

Exit mobile version