Szinte kétszer annyiba kerül most egy kiló kajszibarack, mint tavaly. A piacon 1500-2000 forint körül mozognak az árak. Mint a Tények riportjából kiderül, a drágulás oka többek között az időjárás, mivel a fagy miatt sokkal kevesebb sárgabarack termett idén.
“Alapvetően az a probléma, hogy a kajszibarack magyarországi termőterületeinek a 60-70 százalékán fagykár miatt nincsen termés, és azokon a területeken is, ahol maradt barack, ott sem teljes termés maradt” – mutatott rá Kelemen András, a FruitVeB ügyvezető igazgatója.
Egy mezőgazdasági vállalkozó – akinek 600 gyümölcsfája van – azt panaszolta a Tényeknek, hogy ők évente átlagosan 20 tonna gyümölcsöt tudnak leszedni a fákról, idén azonban ez mindössze 200 kiló volt. Elmondása szerint a fagy olyan kárt okozott a korai fajtákban, hogy gyakorlatilag 1 százalék termés maradt meg, szinte csak “mutatóban” maradt a fákon pár szem gyümölcs.
A KSH felmérése szerint tavaly több mint 24 ezer tonna kajszibarack termett, de a szakértők szerint idén ez a szám 10-15 ezer tonnával kevesebb.
Gönci és társai
A legjelentősebb kajszibaracktermő táj amúgy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el, ahol körülbelül 1700 hektár kajszibarack-ültetvény található, amelynek mintegy harmadán a ‘gönci magyar kajszi’ fajtát termesztik. Nagyobb termesztőterületek találhatók Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyékben, összesen körülbelül 900 hektár, valamint Közép- és Dél-Dunántúlon 700-800 hektár.
Ha már megvetted a barackot:
- Így pucold meg a barackot ragacs és kupi nélkül!
- Így készíthetsz isteni barackdzsemet villámgyorsan!
- Így használd fel a túlérett barackot: készíts belőle baracklassit!
- Isteni, 5 hozzávalós barackos torta, amit meg kell sütnöd a nyáron
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock