A tökfőzelék az utálatos gyerekkori ételek egyik szinonimája. Igazán igazságtalanul! Az iskolai étkezdékben és kifőzdékben ma is elég szomorú tökfőzelékek kerülnek a tányérba. Jobbik esetben leveses, vízízű, rosszabbik esetben több benne a rántás, mint a zöldség, és szúrósan ecetes ízű, és sok helyen cukros is.
Fantasztikusan el lehet rontani tehát ezt a szezonális finomságot, amit ha könnyedén, zöldséghangsúlyosan készítünk, teljesen bele lehet szeretni. De mitől lesz a címben ígért selymesen krémes?
A selymesen krémes tökfőzelék receptje
Az alapreceptekben megosztó kérdés, hogy milyen arányban kerüljön bele a tejföl és a tej. A mi receptünkben a tej helyett zsíros tejszín kerül bele, legalább 30% zsírtartalommal. Szintén teltebb, krémesebb ízű lesz, ha étolaj helyett vajjal készítjük. Vajon futtatjuk meg a hagymát, ez tehát a főzelék alapzsiradéka.
Ha egész tököt kaptunk gyalult tök helyett, gyűrjük fel az ingujjat, ez egy kicsit időigényes lesz. Először hámozzuk meg a tököt, vágjuk ketté hosszában, majd egy nagykanállal kaparjuk ki a magjait. Ezután tökgyalulóval csíkozzuk fel, ennek híján használhatjuk a négyoldalú reszelő nagylyukú reszelő oldalát is.
5 tipp a legfinomabb tökfőzelékhez:
- Ha víz helyett alaplével öntjük fel a tököt, még ízesebb lesz.
- Egy-két fokhagymagerezddel is gazdagíthatjuk a főzeléket. Az apróra vágott fokhagymát a már üvegesre párolt vöröshagymához adjuk.
- Bár most van szezonja, ha mégis mélyhűtött tökből készítjük a főzeléket, csökken a főzési idő. Először engedjük fel a tököt, majd a fazékba kerülve 5-7 perc főzési idő elég neki.
- Fontos, hogy ne főzzük túl a tököt, nem kell a zöldségnek pépesnek lennie!
- Mi ecet helyett citrom levével frissítjük. Így könnyedebb, ízesebb. Ha nincs citromunk, a klasszikus receptek fél evőkanál ecetet ajánlanak. A legjobb, ha nem a hagyományos zöld műanyagflakonos ecetet használjuk, hanem egy ízletesebb fehérborecetet.
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult főzőtök
- 1 közepes nagyságú vöröshagyma
- 140 g tejföl (kis dobozos, 20%-os zsírtartalommal)
- 1,5 dl tejszín (legalább 30% zsírtartalmú)
- 1 evőkanál búzaliszt
- 25 dkg vaj
- 1 teáskanál édes nemes pirospaprika
- Fél citrom frissen facsart leve
- Fél evőkanál só
- 1 csokor kapor
- Fekete vagy fehér bors ízlés szerint
Elkészítése:
- A vöröshagymát megpucoljuk, a kaprot átöblítjük, és mindkettőt apróra vágjuk.
- Vajon közepes lángon üvegesre pároljuk a vöröshagymát.
- Visszavesszük kis lángra, hozzáadjuk a pirospaprikát, fakanállal átkeverjük a hagymával, majd rátesszük a gyalult tököt. Feljebb vesszük a lángot, ráöntünk kb. 2 deci vizet, és jöhet a só, bors és az apróra vágott kapor kb. 3/4 része.
- Lefedjük, és kb. 10-15 percig közepes lángon főzzük.
- Közben lisztes habarást készítünk: a tejfölhöz adjuk a lisztet, majd 2-3 evőkanál forró főzőlével kikeverjük.
- Ha szép, csomómentes a tejfölös habarás, folyamatosan kevergetve a főzelékhez adjuk.
- Hozzáadjuk a tejszínt is, és átkeverjük a főzeléket. Nagy lángon pár perc alatt összefőzzük, a végén hozzáadjuk egy fél citrom facsart levét, elkeverjük, és el is készültünk vele.
- Ha szeretjük a friss kapor ízét, a végén nyersen szórjuk a főzelékre. Ha kevésbé kedveljük az élénk kaporízt, akkor a habarással együtt főzzük bele.
- Frissen főzve, melegítve és hűsen is nagyon finom!