
Aligha létezik „a” lecsó. Ahány tájegység, ahány család, annyi módon készítjük. Közmegegyezés szerint nincs ízletesebb a bográcsban főzöttnél, és az is örök vita tárgya, hogy sütni vagy főzni kell az imádott egytálételt.
Még a kolbászos-szalonnás lecsónál is tartalmasabb a jó sok csirkehúst tartalmazó cigány lecsó, de készítjük csak zöldségekből, húsmentesen, illetve tojásosan is. Habár elsőre meglepő lehet a főzőtök a lecsóban, kiváló a tökös megfejtés is, akárcsak a gombás lecsó és a cukkinis is.
Tálalhatjuk egytálételként, kenyérrel fogyasztva, vagy kiegészítőként húsok, halak, sült máj mellé köretként. Ínyencéttermekben szívesen kísérleteznek a séfek a lecsó textúrájával, készítenek lecsóhabot vagy lecsókrémet is a hús- és köretelemek mellé a tányéron. Szintén gourmet éttermekben előszeretettel készítik a tojásos lecsót posírozott tojással, amelynek a folyékony sárgája a fogyasztás során elegyedik a lecsóval.

Az ezerarcú lecsó / Fotó: Olenaa, Getty Images
De lecsózhatunk-e külföldön? Naná! Egy-egy országon belül is találunk akár többféle lecsószerű ételt, Spanyolországban, Olaszországban és a balkáni államokban is létezik többféle megközelítés.
Kattints a galériánkra!




