5 szokatlan ételpárosítás, amelyben a görögdinnye új arcát mutatja

Haranghy Orsi | 2023. Augusztus 19.
A sárgadinnye klasszikus olasz párja a pármai sonka. Isteni páros. Na és mi a helyzet a görögdinnyével, ha kivételesen nem magában eszegetnénk?

Kinek ne lenne rokona, ismerőse, aki egy jó karéj fehér kenyérrel eszik a görögdinnyét? Ha ez a népi szokás nem is az ízek csúcsra járatásáról szól, a görögdinnye nem csak magában finom.

Egyes gyümölcsök esetében egyértelmű, hogy tucatnyi receptben használjuk őket – nem csak süteményekben. Az őszibarackkal sütött pulyka, az ananászos csirke és a sült alma megszokott húsos étel kísérők, de a görögdinnyét ilyen stílusban nem tudjuk felhasználni.

Nyár egy képen / Fotó: happy_lark, Getty Images

Ennek a legfőbb oka, hogy több mint 90 százalékban vizet tartalmaz, az állaga levegős, kissé kásás, egyszóval nem mindenre alkalmas ez a hozzávaló. Meglepő módon grillezésre például tökéletes, nézd meg, milyen jól áll neki a parázs!

Következzen öt párosítás, amelyben új arcát mutatja a nyár egyik kedvenc csemegéje, a görögdinnye.

Görögdinnye + citrom

TikTokon akadtunk erre az ötletre, mert receptnek azért nem neveznénk. A legeltökéltebb agglegények is benevezhetnek rá, mert semmiféle főzőtudást nem igényel. Csepegtesd citrom frissen facsart levét a görögdinnyére, és a hatás nem marad el!

@swaggy_mo_ Nah hear me out yah. This was the best thing I ever tasted ❤️❤️😩😩 #watermelon #fruits #fastingforhealth #fastingtips ♬ original sound - Mohamet

Görögdinnye + méz + só

Ne idegenkedjetek tőle, bomba triót mutatunk! Sózzátok meg a dinnyét, és csorgassatok rá mézet (vagy agavészirupot, vagy juharszirupot). Nem is kell meggrilleznetek, nyersen is jól működnek együtt! Grillezve pedig még finomabb.

Nyers és grillezett görögdinnye, méz, citrom / Fotó: beats3, Getty Images

Görögdinnye + feta

A nyári összejövetelek egyik kedvenc hideg előétele, ideális partifalatkának is. Ebben a párosításban szintén a sós-édes kontrasztja érvényesül, amit a rácsorgatott, fanyarkás citrom vagy lime leve frissít fel.

Göröginnye, zöldfűszeres feta, lime / Fotó: stuartpitkin, Getty Images

Cifrázhatod is. A friss rukkola enyhén csípős íze, a sűrű, édeskés balzsamecet és az édes görögdinnye a nyár egyik legjobb salátáját alkotja. Az alábbi képen azonban nem feta, hanem a fetánál édeskésebb ricotta szerepel.

Rukkola, ricotta, görögdinnye, balzsamecet / Fotó: MarynaVoronova, Getty Images

Görögdinnye + paradicsom

Elsőre szintén meglepő lehet, pedig nagy páros a görögdinnye és a paradicsom. A nyár két slágere egy tányérban: a hűsítő spanyol leves, a gazpacho görögdinnyével kombinálva egyszerűen zseniális. Az alábbi receptben pedig megmutatjuk, hogyan készítsd el úgy, hogy a dinnye héjából is tegyél bele. Ígérjük, remek!

Tovább a receptre: Itt a piros! Hűsítő leves Spanyolországból – egy meglepő hozzávalóval

Üdvözlet Spanyolországból / Fotó: REDA&CO Getty Images

Görögdinnye + sonka

A sárgadinnye és a sonka régi, bevett páros. Nos, ha minőségi, érlelt sonkánk van, bátran kóstoljuk össze őket! A sonka lehetőleg mediterrán vidékről származzon, és ne főtt legyen. A pármai vagy a jamón serrano ideális hozzá. Az alábbi képen grillezett édesköménnyel és nyers sárgadinnyével alkot egy fogást.

Érlelt sonka, görögdinnye, édeskömény / Fotó: monica-photo Getty Images

+1 Görögdinnye + chili

Hiszitek vagy sem, a chilihez is jól illik a zamatos piros gyümölcs. Egy mixtúra a mexikóiak után szabadon: görögdinnye, Margarita koktél és jalapeno. Bizony, a dinnyéhez mexikói zöld chili, tequila, Cointreau, friss lime és persze jég dukál. Ha tovább csavarnád, sózd is meg!

Görögdinnye, Margarita, jalapeno, lime / Fotó: sveta_zarzamora, Getty Images

Ha kedvet kaptál a görögdinnyés koktélokhoz, ne fogd vissza magad! Gin, rum, vodka, tequila + görögdinnye

Exit mobile version