nlc.hu
Gasztro

Kvíz: be tudod azonosítani a magyar konyhában használatos fűszernövényeket?

Gasztrokvíz – Felismered a magyar konyha 13 fűszernövényét?

Mindegyik zöld, egyedi formájú és illatos. Na de melyik melyik? Be tudod azonosítani a magyar konyhában is használatos fűszernövényeket?

Óriási felismerés, amikor először használunk friss és illatos zöldfűszereket egy ételhez. Jé, ez valójában így néz ki? Ilyen a tapintása? Ilyen az illata? Innen már egyenes út vezet ahhoz a vágyhoz, hogy minél gyakrabban szerezzünk be mi is zacskós, szárított fűszereket helyett frissen kaphatókat. Az igazi kaland pedig sajátot nevelni.

A szárítás sem probléma egyébként, hiszen egy természetes tartósítási mód. Sőt, nem is feltétlenül minden fűszer jobb frissen, de az biztos, hogy a saját magunk által szüretelt zöldfűszerekben található illóolajok frissessége, illata más dimenzióba helyezi az ételeket. De az alapokon túl mennyit ismerünk tulajdonképpen?

Balkonon fűszernövények

Akár egy balkonon is megvalósítható / Fotó: Westend61, Getty Images

Több mint száz fűszernövény termeszthető itthon, és rengeteget ezek közül elhanyagolt, elfeledett a magyar konyha. Korunk gasztronómiájának fontos küldetése, hogy felfedezzük, pontosabban újra felfedezzük a számos izgalmas zöld növény nemzetséget. Miután óriási divatja lett az olyan vadon termő növénynek, mint a medvehagyma, itt az ideje, hogy ne legyenek idegenek olyan zöldek sem, mint a sáfrányos szeklice vagy a szagosmüge.

Ígérjük, hogy a kvízünkben nem fogunk ismeretlen növényekre rákérdezni. Inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy felismered-e a gyakran használt zöldfűszereket, ha még nincsenek leszüretelve? Töltsd ki a legújabb kvízünket!

Fűszernövény, na de melyik? Azonosítsd be a magyar konyha fűszernövényeit!

Piros csizmákban fűszervnövények

A könnyebbektől haladunk a nehezebb megfejtésekig!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top