A francia cukrászat világhírű. A legnevesebb mesterek egyike Cédric Grolet, aki még mindig pimaszul fiatal, mindössze 37 éves. Három világvárosban, Párizsban, Londonban és Szingapúrban működik a nevét viselő desszertszalon, és az ambiciózus fiatal cukrászok körében egy igazi ikon, aki már harmincéves korára világsztár lett, elismeri a szigorú francia cukrászszakma, miközben csak Instagramon több mint 8 millió ember követi.
Cédric Grolet-re tehát egy világ figyel, és általa újabb generációk ismerhették még a Rubik-kockát. Ifjabb Rubik Ernő találmányát 1977-ben szabadalmaztatták, és már a ’80-as években felkapta Magyarország és a nagyvilág.
A szocializmusban először bűvös kockának nevezett játék újabb és újabb nemzedékeket nyert meg magának, és mind a mai napig a zsenialitás egyik ismérve, ha percek alatt kirakja valaki a logikai játékot – világversenyeket is rendeznek. Szobrok, dalok, kiállítások is megörökítik a világhíres játékot, sőt videoklipekben (Spice Girls: Viva Forever) és filmsorozatokban (Agymenők) is feltűnik a magyar találmány.
Szakácsvilágversenyen is volt már főszereplő a Rubik-kocka
A bűvös kocka számtalan séfet és cukrászt is megihletett már. Elkészítették már zöldségekből, húsokból, nyers gyümölcsökből, piskótából és marcipánból a színes kockákból álló játék mintájára. Széll Tamás 2013-ban Lyonban a Rubik-kocka által inspirált fogásokkal szállt versenybe a Bocuse d’Or világdöntőn.
Cédric Grolet évekkel Széll Tamás versenyételei után, 2017 táján tűnt fel az ehető Rubik-kockákkal, majd igen termékeny táptalajnak bizonyult a kísérletezésre a 27 darab kis kockából álló bűvös kocka formája. Leutánozta már a kockát műanyagjáték-szerűen, szürreálisan és ehető aranyból is.
Nézegesd meg a francia cukrász alkotásait képgalériánkban!
Igazi Rubik-kocka mellett a desszertalkotás / Fotó: Cédric Grolet Facebook
2018-ban a Világ 50 Legjobb Étterme szavazáson a Világ Legjobb Cukrászséfjének választották Cédric Grolet-t / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Az emblematikus ehető arany verzió / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Francia-magyar koprodukció / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Matt, fényes és bársonyszerű bevonatokkal, különböző ízesítésekkel / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Beleharapva / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Piros gyümölcsös-csokis megfejtés / Fotó: Cédric Grolet Facebook
A francia Mikulás, Papa Noël tiszteletére / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Egy hűséges munkatársát is Rubik-kockával köszöntötte, együttműködésük 8. évfordulója alkalmából / Fotó: Cédric Grolet Facebook
A Rubik-desszert Las Vegasban / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Egy elképesztő textúrával / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Ezt a kockát mi is ki tudnánk rakni / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Jóval nagyobb a desszert, mint a játékkocka / Fotó: Cédric Grolet Facebook
A cukrász egy Loire megyei vidéki kisvárosból származik, ma világvárosokban vannak üzletei / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Egy moszkvai workshopon készült / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Mondrian holland festőművész által ihletett kirakhatatlan kocka / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Minden kis kocka meglepetés ízt rejt / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Egy monokróm kocka eperre hangolva / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Kis kockánként különböző csokifajtákkal / Fotó: Cédric Grolet Facebook
A Rubik-kocka csak egy széria: tarte-ok Cédric Grolet-től / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Cédric Grolet imádja a geometrikus formákat desszertekbe álmodni / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Fényes almák. Vagy mégsem? / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Realitás és cukrászat / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Döbbenetes részletességgel alkotja meg a narancs bőrét / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Mogyoróban a mogyorók / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Húsvéti tojások Cédric Grolet-módra / Fotó: Cédric Grolet Facebook
Ezzel a matt-arany kockával búcsúzunk! / Fotó: Cédric Grolet Facebook