Tökéletes amerikai palacsinta tej és tojás nélkül – Kipróbáltuk, gyors siker!

Haranghy Orsi | 2023. Augusztus 29.
Egy igazi jolly joker reggeli: bárhogy ízesíthetjük, tej és tojás nélkül is finom, és kedvezhetünk vele az ételallergiás vagy vegán szerettünknek is.

A pufi amerikai palacsintát könnyebb elkészíteni, mint a tányérnyi méretű, vékony, magyar verziót. Más szerepet is tölt be az étkezésben: az amerikai palacsinta kedvelt reggeli és uzsonna, amit friss gyümölcsökkel tehetünk egészségessé, és mézzel, agavé- vagy juharsziruppal édesebbé.

A legfőbb különbség, hogy a vékony, crêpe-típusú palacsintákkal szemben az amerikai sütőporral készül, ezért emelkedik meg. A kisebb puffancsokat könnyebb kezelni, megfordítani a serpenyőben például, mint a szakadásra vagy odaégésre hajlamos hagyományos palacsintánkat. Míg ez utóbbiban a töltelék viszi a prímet, az amerikai palacsinta vastagabb tésztájú, a gyümölcsök és a méz vagy szirup általában csak kísérők.

Amerika palacsinta áfonyával és juharsziruppal / Fotó: Westend61, Getty Images

Bár egy egyszerű és népszerű receptről van szó, rengeteg variációja létezik. Nigella például vajat is tesz bele, mint mindenbe. Jamie Oliver nem tesz bele sem cukrot, sem vajat, Gordon Ramsay pedig tej helyett írót ajánl. (Az író a vajköpülés után megmaradt savanyú tejtermék, amit előszeretettel használ az angolszász konyha.)

Abban tehát mindhárom nagyság megegyezik, hogy az amerikai palacsinta alapja a liszt, tojás, só, sütőpor és valamilyen tejtermék: legyen az tej, író, vaj. Akár ételintolerancia, ételallergia, vegán életmód vagy böjti időszak indokolja, tojás, tej és tejtermék nélkül is tökéletesen finom amerikai palacsintát készíthetünk.

Nigella után szabadon

Nigella a vajkirálynő, aki miután egy fél napot főzött és kóstolgatott a konyhában, még leoson, és ken magának egy zsíros kenyeret frissen kisült zsírból. Ő tehát nem éppen a diétázók múzsája, de a Nigella-féle alaprecept továbbfejlesztésével egy remek palacsintatésztát kapunk.

Tippek a tej- és tojásmentes amerikai palacsinta készítéséhez:

Nigella a tésztakeveréket nem merőkanállal adagolja, hanem egy kancsóba önti. Szerinte sokkal egyszerűbb kancsóból önteni a serpenyőbe.

Bár reggeli fogásként terjedt el az amerikai palacsinta, bármikor fogyaszthatjuk természetesen. Angolszász országokban gyakran kerül tízórais-uzsonnás csomagokba, de desszertként vagy édes vacsoraként is gondolhatunk rá.

Jóleső napindítás, szinte érezzük az illatát! / Fotó: Westend61, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version