Kedden féláron pizzázhatunk országszerte a nápolyi pizzériák éjszakáján

nlc | 2023. Szeptember 18.
Szeptember 19-én ünnepel Nápoly. Mi, magyarok pedig a nápolyi pizzát ünnepeljük.

San Gennaro napján minden év szeptember 19-én ünnepel Campania régió fővárosa, Nápoly. Ő magyarul Szent Januáriusz, a mártírhalált halt püspök, aki mára a város fő patrónusa. Róla emlékeznek meg San Gennaro ünnepén: a templomi misék után elözönlik az emberek Nápoly utcáit, és ezen az estén nem alszik a város.

A nápolyi ünnep napjára szervezték meg itthon az első nápolyi pizzériák éjszakáját. Habár a magyar vendéglátók nem a vértanú előtt tisztelegnek, az eredeti nápolyi pizza kitétel a részvételhez. Kizárólag olyan pizzériák és éttermek csatlakozhattak, amelyek igazi nápolyi pizzát sütnek.

Igazi nápolyi pizzák / Fotó: Elena Fontana, Getty Images

De mit jelent az igazi nápolyi pizza?

Sokan azt gondolták az első nápolyi pizzák hazai megjelenésekor, hogy ez a vékony tésztás, igazi olasz pizzát jelenti. Dehogy! A nápolyi ezen belül is egy külön műfaj, és számos pontban kell megfelelni a nápolyi sztenderdeknek, hogy egy pizzéria megszerezhesse az egész világon elismert AVPN-minősítést.

Az Olaszországban rögzített kitételek itt olvashatók, a hosszan sorolt feltételekkel. Szabályozva van a liszt típusa, a kelesztés ideje, sőt a hőmérséklete is. A hozzáadható só mennyisége, a pizza szegélyének mérete, a kemence hőfoka,

a sütési ideje pedig legendásan rövid, mindössze 60-90 másodpercet tölthet a pizza a kemencében. Se többet, se kevesebbet.

Az így kapott pizza könnyen felismerhető: a pöttyösre sütött pizzaszél, a magas hőmérsekleten való gyors sütés miatt akár kisebb égett foltokkal. A széles karimán belül koncentrálódnaak a feltétek, a levegőbuborékok a tésztában pedig azt jelzik, hogy jól dolgozott a konyha és a pizzaiolo, azaz a speciális képzésben részesült pizzasütő mester.

Azok a szép leopárdmintás pizzaszélek! / Fotó: vitalephotographer, Getty Images

Eredeti olasz alapanyagok – mint a San Marzano paradicsomból készített szósz vagy a bivalymozzarella – nélkül nem lehet az igazi, ennek köszönhetően a nápolyi pizza nem olcsó. Ha szeretnénk elmélyíteni a kapcsolatunkat a nápolyi specialitással, most új ízeket ismerhetünk meg, vagy a világszerte ismert klasszikusokra szavazhatunk az állandó áruk feléért.

25 étterem csatlakozott a pizzaéjszakához országszerte, de ez több helyszínt jelent, mert többen közülük nem egy éttermet visznek. Két vagy három pizzát kellett kijelölniük a kedvezményhez, és két órával meghosszabbítani a keddi nyitvatartásukat. Az alábbi nápolyi pizzázók csatlakoztak az eseményhez, Budapesttől a Balatonig, Komáromtól Úrhidáig. Köszönet San Gennarónak!

Exit mobile version