nlc.hu
Gasztro

Elhunyt a Pasta Grannies egyik nagymamája

Elhunyt a mindig ragyogó Fenì, a Pasta Nagyik YouTube-kedvence

Fení felejthetlen. Kilencven felett is aktív és mosolygós volt, szuper ékszereket és piros ruhákat hordott. Ellátta magát, és minden nap főzött. 99 esztendősen hagyta itt a földi világot.

„Sajnálattal tudatom, hogy a fantasztikus Fenì a múlt héten, 99 éves korában elhunyt. Mosolya mindig beragyogta a helyiséget, és tele volt pezsgéssel és életerővel. Imádta a platformszandálokat, egy életen át szerette a divatot. A világ is egy kicsit elsötétült a halálával.” A Pasta Grannies ötletgazdája, Vicky Bennison sorait olvashattuk tegnap, az egyik idős olasz hölgytől búcsúzott, a receptvideók egyik szereplőjétől.

De miért is nagy kedvencünk a Pasta Grannies YouTube-csatorna?

A nagy-britanniai Vicky Bennison ismerte fel közel tíz évvel ezelőtt, hogy micsoda potenciál rejlik az idős olasz hölgyek, a „pasta nagymamák” kincset érő tudásában, konyhai és élettapasztalatában.

Elkezdte videóra venni, ahogyan a Dél-Olaszországban élő nagymamák és dédnagymamák ténykednek a konyhában. Ahogyan stúdiódíszletek nélkül, otthoni körülmények között kézzel gyúrják, nyújtják, sodorják, töltik a tésztát, vagy éppen kenyeret, lepényt és süteményt sütnek, levest vagy rizottót főznek.

Az egyik olasz nagyi és Vicky Bennison, Pasta Grannies

Az egyik olasz nagyi és Vicky Bennison / Fotó: Pasta Grannies

A Pasta Grannies sztori

A Pasta Grannies mögött egy brit gasztroíró, Vicky Bennison áll. Korábban a világ olyan különleges országaiban dolgozott, mint Szibéria, Türkmenisztán vagy Kenya, majd teljességében a gasztronómiának szentelte magát. Behatóan foglalkozott Korfu, Mallorca és Andalúzia konyhájával, mert Olaszországban született meg a Pasta Grannies gondolata. Jelenleges kétlaki életet él, az olasz csizma közepe, Le Marche és London között ingázva.

A videókban szereplő matrónák közül emlékezetes volt Fenì, akit akkor is öröm volt nézni, ha egyszerűen csak nagy fej salátákat mosott és tépkedett a folyó víz alatt. A csatornán szereplő legidősebb pastanagymama most 103 éves, és a világ imádja őket. Egymillióan követik őket YouTube-on, egymillióan Facebookon és egymillióan Instagramon.

Fení, Pasta Grannies

A 98 éves Fení / Fotó: @Pasta Grannies YouTube

Egyszerűen jó figyelni a pastanagyik évtizedek óta ismételt, gyakorolt mozdulatait, nagy mosolyait, nevetéseit. Így tanul minden kicsi is, akinek megadatott a főzni-sütni szerető nagymama, dédnagymama.

Így érzi magát a néző is. Mintha csak ülnénk a mama mellett a hokedlin, és csak néznénk a sokat látott, megnyugtató mozdulatokat. Tanulás ez is, más, mintha velük együtt csinálnánk. Mégis belénk ivódik.

A 91 éves Maria lasagne-készítése már 8,7 milliós megtekintésnél jár, és ha elsőre nem is tudjuk leutánozni, fantasztikus az a tudás, amit a kilenc éve készülő videók rögzítenek. A Föld távoli pontjain élő nézőket is közel hozzák nem csak az olasz konyha, hanem úgy általában az igazi házi ételek készítéséhez – és a csillogó máztól mentes, valódi itáliai dolce vitához.

Fení emlékére

Fení konyhai jártasságához kétség nem fért, szép hosszú élete utolsó éveiben is saját magára főzött. Fení azonban kitűnt a külsejével és stílusérzékével is.

Nem a nagyvárosi donnák eleganciáját képviselte, a megjelenése azonban mindig élettel és színekkel teli volt. 90 éves kora felett is jól állt neki a piros-fehér pöttyös ruha, a hosszú fülbevalók és a magasított talpú szandálok. Tavaly a 98. születésnapját is egy emlékezetes szettben ünnepelte: élénk piros blézerben, amihez egy kék-lila pöttyös pink sálat kötött a nyakába, és a körme 98 évesen is pirosra volt festve.

Fení, Pasta Grannies

Jobbra Fení / Fotó: @Pasta Grannies YouTube

A csöpp kis hölgy egy meseszép dél-olasz szigeten élt, amely olyan, akárcsak ő volt. Kicsi, színes, és mindenki ábrándozva nézi, hogy így is lehet élni. Procida (ejtsd: ‘Procsida’) Nápoly és Ischia szigete között fellelhető a Nápolyi-öbölben, a területe mindössze négy négyzetkilométer. A kikötőben kis csónakok sorakoznak, a sziget lapostetős házai rózsaszín, napsárga, világoskék és fehér színűre vannak festve.

Procida szigete a Nápolyi-öbölben

Mesehely, Procida / Fotó: © Marco Bottigelli, Getty Images

Maga Fení is úgy tartotta, hogy a hosszú egészségének titka a sok lépcsőzés volt, amit minden nap meg kellett tennie. Egy híján száz évet élt méltóságban, teljességben. Ezzel a pitereceptjével búcsúzunk a csodálnivaló hölgytől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top