Az utóbbi évek követhetetlen drágulásában szinte minden háztartásban változtak a szokások. Ki bizonyos termékeket nem vesz már le a boltok polcairól, mások az étterembe járáson spórolnak. A húsleves azonban töretlenül Magyarország egyik kedvenc étele, sok családban ma is elképzelhetetlen a vasárnapi és az ünnepi asztal nélküle.
Igen hálás feladat is, valójában csak oda kell tenni főni a hozzávalókat. Előbb a csontos húst, majd a zöldségeket, de sok tennivalónk tulajdonképpen nincs vele.
Aranyló húsleves – nem aranyáron
Bár a gőzölgő, aranyló húsleves a jólét, ünnepek szimbólumaként is él a fejünkben, anyagi megfontolások alapján is jó választás. Ha nem értékes húsrészekből, marhából vagy épp libából főzzük, egy okosan összerakott bevásárlólistával aranyló, isteni húslevest főzhetünk drága hozzávalók nélkül is. Sőt, ha éppen nincsen hús, de van sütőtökünk, alkalmanként egy csaló húslevest is bevethetünk, kipróbáltuk a hús nélküli húslevest, és szerettük, íme.
A húslevesnek tehát nagy előnye, hogy olyan nem sokra tartott és olcsó húsrészeket is belsőségeket is belefőzhetünk, mint a csirke-farhát, a zúza, a csirkeszárny, de a csirkelábtól, csirkenyaktól és -szívtől is csak mélyebb ízű és kollagéndús lesz a levesünk. Mi az alábbiakban a leggyakrabban a magyar asztalokra kerülő csirkehúslevessel számoltunk, mégpedig bontott csirkével, húsos és csontos csirkerészekkel.
Sertésből vagy csirkéből és sertésből vegyesen is főzhetünk, marhából pedig megint egy kicsit más ízvilágot kapunk. Akárhogyan is osztozzunk. szorozzunk, egy húslevesben ügyesen lehet játszani az olcsó, de húslevesnek kiváló alapanyagokkal. Igazán finom pedig akkor lesz, ha csontos és húsos részeket is belefőzünk, akár egészen hosszú ideig is.
A csirkehúsleves ára a pandémia előtt, tavaly és idén
Összehasonlítottuk a pandémia előtti árakat a tavalyi és idei bevásárlás-költségekkel. Minden hozzávalóból elérhető drágább, akár bio, és a tömegtermékek is, mi a fogyasztói árak átlagával számoltunk, a KSH adataira támaszkodva.
A húslevesben 1,2 kilogrammnyi csontos-húsos bontott csirkével számoltunk. A bevásárlásba nem vettük bele a sót, borsot és a néhány káposztalevelet, esetleges további ízesítőket, mint a zeller- vagy petrezselyemzöld, továbbá kocka vagy por alakú levesízesítőket sem.
Ennyit drágult egy fazék csirkehúsleves az elmúlt években
1.2 kg bontott csirke 2019-ben: 820 Ft / 2022-ben: 1510 Ft / 2023-ban: 1640 Ft
30 dkg sárgarépa 2019-ben: 90 Ft / 2022-ben: 125 Ft / 2023-ban: 195 Ft
20 dkg fehérrépa 2019-ben: 240 Ft / 2022-ben: 280 Ft / 2023-ban: 320 Ft
20 dkg zellergumó 2019-ben: 80 Ft / 2022-ben: 120 Ft / 2023-ban: 180 Ft
1 közepes vöröshagyma (150 g) 2019-ben: 45 Ft / 2022-ben: 60 Ft / 2023-ban: 90 Ft
4 gerezd fokhagyma 2019-ben: 35 Ft / 2022-ben: 50 Ft / 2023-ban: 90 Ft
1 közepes paradicsom (100 g) 2019-ben: 50 Ft / 2022-ben: 70 Ft / 2023-ban: 60 Ft
1 tv-paprika (100 g) 2019-ben: 55 Ft / 2022-ben: 80 Ft / 2023-ban: 70 Ft
2019: 1430 Ft
2022: 2295 Ft
2023: 2645 Ft
2019 óta máig tehát 85%-kal nőtt a húsleves ára, tavaly óta pedig 15%-kal fizetünk többet egy fazék csirkehúsleveshez.
Még mindig sokkal jobban járunk így, hiszen étteremben ma már a legtöbb helyen minimum 2000 forint egy tányér húsleves ára (a kisebb adagnyi csészével olcsóbb). Az egyszerű, hétköznapi kifőzdékben is kevés helyen kapunk 1000 forint alatt, jellemzően csak csontleveseket árulnak kevesebbért.
A húsleves továbbra is ideális több étkezés biztosítására. A benne főtt húsból számos ételt készíthetünk a vadastól a csirkés pástétomig. Ha pedig kedvünk volna variálni, a kacsalevesbe is néhány száz forintért vásárolhatunk hozzávalókat, kacsanyakat például, és egy fantasztikusan mély színű és ízű, remek levest kapunk belőle.