nlc.hu
Gasztro

Teszt: Pesten drágább a vasárnapi családi ebéd?

A vidéki vagy a pesti piacon kerül többe egy vasárnapi családi ebéd?

A jó magyar étkezéshez hozzátartozik egy kiadós vasárnapi ebéd. Most, hogy az árak úgy emelkednek, mint sípályán a felvonó, nem mindegy, hogy mit és mennyiért vásárolunk. Minket most az érdekelt, hogy egy klasszikus vasárnapi családi ebédet egy fővárosi vagy egy vidéki piacon tudunk-e olcsóbban összehozni.

Lassan már számon tartani is nehéz, mikor melyik terméknek emelkedik az ára. Sokan úgy próbálnak spórolni, hogy alaposan meggondolják, miket és hol vásárolnak, vagyis tényleg csak a legszükségesebbek veszik meg. Azonban vannak dolgok, amiken nem szívesen spórolunk, mert egyszerűen hozzátartoznak a megszokott családi rituálékhoz és a komfortérzetünkhöz, és ha kell, inkább péksütin élünk munkanapon, de a vasárnapi családi ebédből akkor sem engedünk. Pedig ma már jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, főképp ha olyan adagot szeretnénk főzni, amiből jut még némi maradék hétfőre is.

De mit jelent a klasszikus magyar vasárnapi ebéd? Nyilván mindenkinél egy kicsit mást, de némi egyeztetés után arra jutottunk, hogy alapvetően húslevest, rántott húst körettel és valami desszertet. Itt már lehetne ezerféleképpen variálni, ezért az összehasonlíthatóság kedvéért pontosan ugyanazokból a hozzávalókból főzünk. A hozzávalók áránál az olyan konyhai alapkellékekkel nem számoltunk, melyek jellemzően minden háztartásban megtalálhatóak, és melyből az ebédhez amúgy is csak kis mennyiséget használunk, szóval a só, a fűszerek, az olaj, az ecet, a cukor, a zsemlemorzsa vagy a liszt árát kihagytuk a számításból, és úgy vettük, hogy abból amúgy is akad valamennyi otthon.

A menü

A húslevest az esetünkben tyúkhúslevest jelent, és abból is egy egyszerű verzión dolgozunk: egész tyúkból főzzük. Ehhez veszünk egy kisebb tyúkot, leveszöldségeket, cérnametéltet (tudjuk, házilag is lehet gyúrni, de mi most a kényelmesebb verzióra szavazunk) és… igazából ennél nem kell több egy jó tyúkhúsleveshez.

Rántott húst többféle húsból is lehet készíteni, mi most az egyszerűség kedvéért sertéskarajra szavazunk. Mellé köretnek sült krumplit készítünk, és a fullos élményhez ecetes zöldsalátát is tálalunk mellé. Desszertnek is maradunk az egyszerűség pártján: lekváros palacsintában gondolkodunk. Családi adagokkal számolunk, ami azt jelenti, hogy átlagos családban gondolkodva két felnőtt és két gyerekadaggal számoltunk úgy, hogy nem baj, ha hétfőre is marad egy kevés belőle vacsorára, esetleg be lehet vinni a maradékot a munkahelyre ebédként, és legalább kihagyhatjuk a menzát. Attól nem tartunk, hogy egy jó tyúkhúsleves vagy a rántott hús a kukában végezné. TóCsa kollégánk Budapesten indult el a piaci beszerzőkörútjára, míg Suhajda Zoli Békéscsabán piacozott. Nyilván egy piacon belül, árusonként is eltérnek az árak, így egyetlen szabályt szabtunk: nem a legolcsóbbat keressük, hanem annak a terméknek jegyezzük fel az árát, amit meg is veszünk a főzéshez, vagyis ami ár/minőség arányban adott napon a legvonzóbbnak tűnik.

Budapesti piacozás (TóCsa)

Bár a fővárosban lakom, kicsit távol esik a lakhelyem a belvárostól, így az olyan menőnek és ismertnek számító helyek, mint a Lehel téri piac, a Vásárcsarnok vagy a Fény Utcai Piac is kiestek a látóteremből. Pest déli oldalán lakom, a XVIII. kerületben, a házunkhoz legközelebb eső piac pedig a Lőrinc Piac Pestszentlőrincen, ami hétvégenként elég zsúfolt hely, ezért taktikusan még péntek reggel odamegyek, amikor a választék már elég nagy és sok az árus, viszont a vásárlók még nem lepik el a helyet.

Tyúkhúsleves

Itt nincs túl sok választási lehetőségem, ugyanis összesen két csirkést találok a piacon. Az egyiknél az egész tyúk kilója 998, a másiknál 999 forintba kerül. Kiválasztok egy egykilósnál kicsit nagyobbat, és kis híján 1030 forintot hagyok a hentesnél. A cérnametélttel nem vacakolok, egy házinak kikiáltott 8 tojásosat veszek: negyed kiló 600 forintért. A zöldségek esetében kerülök némileg zavarba, ugyanis zöldségesből hatalmas a választék, az árak pedig nagyon különböznek egymástól. Hagymát 268 forintos kiló áron veszek, egy elég nagy fejet kapok 50 forintért. Zellerből egy darabot veszek, darabáron 250 forintba kerül. Két sárgarépát veszek, 25 dekát nyomnak, kilós áron 298 forintba kerülnek, szóval ez a tételem 75 forintot kóstál. Fokhagymából 2-3 gerezd kell csak a levesbe, de mivel egy fejnél kevesebbet nem lehet venni, kénytelen vagyok azt kifizetni: 1900 forintos a kilós ára, az általam választott fejért 100 forintot hagyok ott az árusnál. Szimpatikus fehérrépát 498 forintos kilós áron találok, 150 forintot fizetek érte. Petrezselyemben szinte mindenütt óriási csomagokat árulnak csak, jellemzően 500 forintos áron, de nekem annak a negyede is elég lenne: végül találok egy helyet, ahol kis csokorban is van jóval kisebb adag 150 forintért.

A tyúkhúsleves ára: 2375 forint

vasárnapi ebéd piac húsleves rántott hús árak

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Rántott hús sült krumplival és ecetes zöldsalátával

Sertéskarajt szinte minden hentesnél lehet kapni, és az ára is vadul változik. Mivel nálunk a családban kevésbé csípjük a csontos húst, ezért kicsontozottat veszek 2190 forintos kilónkénti áron. Az egyszerűség kedvéért majdnem pont egy kilót: 2300-at hagyok a hentesnél. A panírhoz szükség lesz négy tojásra is, amiből szimpatikusakat 65 forintos darabáron találok: ez 260 forintot jelent. Krumpliból is kilónyit veszek. Most nem flancolok újkrumplival (aminek kilója amúgy 648 forint), spórolásból régit veszek kilónkénti 268 forintos áron, 280 forintot fizetek. A leveshez vett petrezselyem maradékát majd rászórom, erre nem költök külön. Az ecetes fejes salátához egy fej saláta 300 forint, és egy fej bőven elég lesz.

A rántott hús sült krumplival és ecetes zöldsalátával ára: 3140 forint

 

Lekváros palacsinta

Nagyjából három deci tej kell hozzá, de egy liternél kevesebbet nem tudok venni, ezért pedig 370 forintot kérnek. Két tojást használok el hozzá, ami 65 forintos darabár mellett 130 forintot emészt fel. Liszt és szóda vegyük úgy, hogy van otthon, viszont valamilyen lekvár azért kéne. Pechemre a pestszentlőrinci piacon mézet ugyan ezer helyen árulnak, lekvárt alig találok. Egyedül egy eperárus kínál házi szamócalekvárt, 330 grammos üvegben 1400 forintért. Biztos lehet ennél olcsóbbat is venni, de aznap nekem nem sikerül.

A lekváros palacsinta ára: 1900 forint (az a drága lekvár…)

palacsinta lekváros recept ár

Fotó: Réthly Dávid/Nosalty

Teljes vasárnapi ebéd ára egy pesti piacon vásárolva: 7415 forint

 

Békéscsabai piacozás (Suhajda Zoli)

Békéscsabán egy piac működik, ami a szerdai és szombati piaci napokon elevenedik meg igazán. A többi napon is nyitva a vásárcsarnok, ahol többnyire mindent be lehet szerezni, de a kinti részen nincs ott az összes árus és őstermelő. Ezért a fő piaci napon, szombaton szereztem be a vasárnapi ebédhez valókat.

Tyúkhúsleves

Nincs rajta mit szépíteni, vidéki időszámításhoz képest szégyenletesen későn, 10 óra után érkeztem a piacra. A csarnokban lévő baromfipultot jól ki is fosztották addigra, nem kaptam levesnek való, csontos csirkedarabokat: se egy árva szárny vagy far-hát, bár nyak volt bőséggel. Az eladók azt mondták, egész tyúkot jó ideje nem kaptak már, de megnézték nekem, hogy legutóbb 860 forintba került kilója. Így átmentem a szomszédban lévő, Rózsakert nevű „kispiacra”, ahol sikerült rátalálnom a leveshez való tökéletes alapanyagra. Egy combok és mell nélküli csirke egy darabban, legalábbis a megmaradt alkatrészei egyben vannak. Kilója 770 forint, ezért a 68 dekás példányért 521 forintot fizetek. Nem tyúk, de pont jó lesz. A levesbe való zöldséggel nem sokat vacakolok, kövezzetek meg, de az egyik őstermelő néninél veszek egy csomag megpucolt leveszöldséget. Répa, fehérrépa, hagyma, zeller és petrezselyemzöld van az egységcsomagban 500 forintért. A fokhagyma viszont hiányzik belőle, így azt máshol találok 1700 forintos kilós áron, egy fejért 90 forintot fizetek. Továbbmegyek, és egy másik néninél veszek házi eperlevél levestésztát, 400 forintért árulja a 30 dekát.

A tyúkhúsleves, vagy inkább csirkehúsleves ára Békéscsabán: 1511 forint

vasárnapi ebéd piac húsleves rántott hús árak

Fotó: Hódos Hajnalka/nlc

Rántott hús sült krumplival és ecetes zöldsalátával

A csarnokban mindegyik hentesnél találok csont nélküli sertéskarajt, bár az árak között nem is olyan kicsi a különbség: kilónként 1930 forintért és 2310-ért is látok. Végül egy harmadik helyen veszem meg a karajt 2100 forintos kilós áron, és 1980 forintot fizetek (de az összehasonlítás miatt a fajlagos árral számolunk). Krumpliból 250 forintért vettem egy kilót, bár 200 és 350 forint közötti árakat is látok az árusoknál, és van újkrumpli is 700-ért. Salátát már 150 forintért is vehetnék, de azok nem néznek ki túl jól, ezért inkább 200 forintot fizetek egy másik helyen egy gusztusosabb darabért. Tojást 50 forintos darabáron veszek, ami további 100 forinttal növeli az ebédhez szükséges kiadásokat.

A rántott hús sült krumplival és ecetes zöldsalátával ára: 2755 forint

Fotó: Hajnal Stefánia

Fotó: Hajnal Stefánia/Nosalty

Lekváros palacsinta

Eddig sosem kerestem lekvárt a piacon, de több árusnál is találtam házi készítésű lekvárokat, és bizonyára nem is szúrtam ki mindegyiket. Elég nagy válaszék volt egy néninél, aki 70 dekás, nagy üveges lekvárokat árult 1500 forintért. Hosszabb távon ez a tuti vétel, viszont hogy most alacsonyan tartsam a költségeket, egy másik árusnál veszek 250 grammot 600 forintért. Egy termelőnél 220 forintért beszerzek egy liter házi tejet, a két tojás pedig további 100 forint.

A lekváros palacsinta ára: 920 forint

 

A teljes vasárnapi ebéd ára a békéscsabai piacon vásárolva: 5186 forint

 

Budapest kontra Békéscsaba: az utóbbi érezhetően olcsóbb

Bár a bevásárlás során több mint 2100 forintos különbség jött, és Békéscsaba sokkal olcsóbbnak tűnt a fővárosnál, a valóságban azért volt némi torzító hatás is, ezért ennyire azért nem nagy a valós különbség. Mivel Suhajda Zoli Békéscsabán nem kapott egész tyúkot, ez lejjebb vitte az árat közel ötszáz forinttal, az pedig a budapesti piacozást árát dobta meg irreálisan, hogy TóCsa csak egyfajta lekvárt talált, méghozzá nagyon drágán. Ha ezek a torzító tényezők nem lettek volna, a különbség 2100 helyett nagyjából 1000 forint lett volna, vagyis ennyit spórol az, aki Budapest helyett Békéscsabán vásárol be a vasárnapi ebédhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top