nlc.hu
Gasztro

Élelmiszerek drágulása, ha megszűnik az árstop

Csirkemell 2000-ért, finomliszt 270-ért – ennyit fizethetünk, ha megszűnik az árstop

A legtöbb hatósági áras termék legalább 20-25 százalékkal lehet drágább, amennyiben megszűnik az árstop.

A február 1-jén bevezetett árstopok jelen állás szerint április végéig vannak érvényben, és hogy a későbbiekben maradnak-e, arról jövő héten dönthet a kormány. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón azt mondta: a befagyasztott élelmiszerárak beváltak, jelentősen mérsékelték az inflációt. Mint mondta, az árstop nélkül 13 százalék lenne a jelenleg 8,6 százalékos infláció.

A Portfolio megnézte, hogyan alakulnának az érintett termékek árai, ha megszűnne az árstop. Számításaik szerint

  • a csirkemell kilónkénti ára megközelítheti a 2000 forintot;
  • egy liter UHT tejért vélhetően több mint 320-330 forintot kell majd adni;
  • a sertéscomb fogyasztói ára kilónként 1600 forint közelébe emelkedhet;
  • a finomliszt kilója legalább 270 forintba kerülhet, de ennél magasabb ár is lehetséges;
  • a kristálycukornál 300 forint feletti árcédulák lesznek;
  • az étolaj literenkénti ára óvatos becslés szerint is 950-1000 forintra ugrik majd.

A gazdasági oldal megjegyzi, hogy jelenleg lehetetlen pontosan megmondani, hogy az árstop végével mennyivel emelkednek a fogyasztói árak.

Hatósági áras csirkemell a fõvárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén

Hatósági áras csirkemell a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Összességében úgy kalkuláltak, hogy

a legtöbb hatósági áras terméknél a piaci ár májusban legalább 20-25 százalékkal magasabb lehet, mint most a rögzített.

Persze a piaci ár csak akkor áll vissza, ha nem hosszabbítják meg az árstopot.

Korábban arról írtunk, hogy az árplafon miatt sok esetben a beszerzési ár magasabb lett, mint a rögzítésnél alapul vett tavaly októberi fogyasztói ár. Ezért az áruházláncok sorra jelentették be a mennyiségi korlátozást, azaz nem lehet akármennyit felhalmozni az érintett termékekből. A Lidl, a Tesco és a Spar is mennyiségi korlátozást vezetett be az árstopos termékekre.

Az árstop esetleges végére készülve egyébként sokan a korlátozás ellenére igyekeznek betárazni, ezért van olyan üzlet, ahol csak egy litert lehet venni étolajból. 

Gyakori, hogy egy átlagos napi bevásárlásnál vesznek az emberek öt liter olajat. De minden alkalommal. Pedig nyilván nem fogyott el még az előző öt liter

– mondta korábban Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke. 

Az étolaj ára ráadásul az orosz-ukrán háború miatt is drasztikusan megemelkedett. A világ napraforgóolaj-exportjának bő háromnegyedét Ukrajna és Oroszország adja, ebből a háborútól sújtott Ukrajna az összes export felét biztosítja. Németországban gyakran szembesültek azzal a vásárlók, hogy az étolaj helyén csak üres polcok fogadták őket. A hiányt egyelőre nem a háború, hanem a pánikvásárlás okozza. A későbbiekre nézve azonban nagy probléma, hogy a napraforgót áprilisban kellene elvetni, de egyelőre senki sem tudja, lesz-e erre lehetőség Ukrajnában.

A jelentős drágulás azonban egyáltalán nem csak az árstoppal érintett termékeknél jelentkezik. Mi is összeszedtünk, hogy melyik volt az a tíz élelmiszer, amelynek leginkább elszállt az ára az elmúlt egy évben. A margarin például 38, a kenyér 32-33 százalékkal került többe 2022 márciusában, mint egy évvel korábban.

Ha pedig elhúzódik az orosz-ukrán háború, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon magasabbak lesznek az élelmiszerárak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top