nlc.hu
Életmód

Étolajhiány Németországban

Az étolaj az új vécépapír: üresek a polcok Németországban

Az ok csak részben az orosz-ukrán háború.
étolaj

Németországban egyre gyakrabban szembesülnek azzal a vásárlók, hogy az étolaj helyén csak üres polcok fogadják őket. Különösen igaz ez az olcsóbb, úgynevezett sajátmárkás termékekre – számolt be az rtl.hu . Fogyóban vannak más olajfélék is, mivel a vásárlók a napraforgóétolaj helyett, illetve mellett ezeket is felvásárolják.

A világ napraforgóolaj-exportjának bő háromnegyedét Ukrajna és Oroszország adja, ebből a háborútól sújtott Ukrajna az összes export felét biztosítja. Németország napraforgóolaj-szükségletének 94 százalékát importból fedezi. Nagy probléma, hogy a napraforgót áprilisban kellene elvetni, de egyelőre senki sem tudja, hogy lesz-e erre lehetőség, illetve megművelhetők lesznek-e addigra a táblák Ukrajnában.

Az üres polcokat egyelőre nem a háború, hanem a pánikvásárlás okozza. Ez az oka annak, hogy egyes szupermarketek és diszkontok már vásárlási korlátot vezettek be: néhány németországi Penny üzletben vásárlásonként csak egy üveg olajat lehet venni, a Rewe pedig a napraforgó-, a repce- és sütőolaj vásárlását is korlátozta. 

Magyarországon nincsenek készletgondok, de az ár jelentősen megugorhat: ha májusban vége lesz az árbefagyasztásnak, a magyar boltokban akár ezer forintot is elkérhetnek egy liter étolajért.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Olvass még az orosz-ukrán háború gazdasági hatásairól az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top