nlc.hu
Utazás

Brutál megdrágul a külföldi nyaralás

80 ezer forinttal is drágulhat egy négytagú család idei nyaralása

Árat emelhetnek az utazási irodák az árfolyamváltozások miatt.
nyaralás

Horvát, görög, török, spanyol vagy olasz tengerpart – úgy tűnik, idén már mindegyik úti célt korlátozások nélkül választhatják majd a nyaralni vágyók, kérdés azonban, milyen áron. Az orosz-ukrán háború miatt az elmúlt napokban rengeteget gyengült a forint. A Fókusz annak járt utána, hogy vajon az utazási irodák utólag is megemelhetik-e a már részben befizetett utazások árát.

Egy átlagos görögországi repülős nyaralás ára 200 ezer forint környékén van személyenként. 360 helyett 400 forintos euróval számolva ez közel 23 ezer forintos áremelkedést jelent. Egy négytagú családnak a gyerekkedvezményeket is beleszámítva 70-80 ezer forinttal is drágulhat az idei nyaralás. Ebbe azonban még nem kalkulálták bele a kerozin vagy az üzemanyagok drasztikus áremelkedését.

Ha valaki utazási irodával utazik és már befizette az utazási irodánál a nyaralásának az árát, abban az esetben az irodának joga van ahhoz, hogy az üzemanyagár emelését, illetve az árfolyam-változásból adódó árfolyam-különbözetet érvényesítse a díjban. Amennyiben nem éri el a 8 százalékot ez az emelés, abban az esetben még csak vissza sem tudjuk mondani úgy az utat, hogy ne lenne bánatpénz fizetési kötelezettségünk” – mondta el Kiss Róbert Richárd, utazási szakértő.

Az IBUSZ-nál azt nyilatkozták, hogy náluk, a jelenleg érvényben lévő utazási szerződéseik alapján a már befizetett utazásoknál nem érvényesítik az árfolyamváltozást, árfolyam-különbséget. Azaz az utasoknak most még körültekintőbben kell átnézni az utazási szerződések apróbetűs részeit – figyelmeztet a Fókusz.

A legtöbb utazási irodának márciusban még előfoglalási kedvezményei vannak, az esetleges áremelés áprilisban érződhet majd az árakon.

Az utazási szakértő szerint idén is élénk lesz a belföldi turizmus, Magyarországon ugyanis valószínűleg nem emelkedik majd meg olyan nagy mértékben a nyaralások ára.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top