nlc.hu
Otthon

Homokos ruha mosása

Ezért ne tedd a homokos holmit a mosógépbe nyaralás után

Imádjuk a nyaralást, strandon heverészést, ám amikor hazaérünk, szembesülünk a kéretlen szuvenírral: a rengeteg homokkal.

A homok úgy mászik be a bőröndünkbe a nyaralás során, mintha direkt lapátolnánk bele, hogy aztán elborítson mindent otthon, a lakásban, ahova egyáltalán nem való. Hetekkel később is találhatunk némi strandról szállított homokot a cipőnkben, zsebünkben vagy a táskánkban.

Ne tedd a mosógépbe!

A leggyakoribb hiba, hogy a sok homokkal, iszappal együtt dobjuk be a törölközőket és fürdőruhákat a mosógépbe. Ezzel nemcsak tovább szórjuk a többi holmira a homokot, de még a mosógépet is alaposan, jó hosszú távra összeiszapozzuk, hogy utána visszamossuk a többi ruhára, amik sosem láttak egy homokszemet sem, egészen addig, míg be nem tettük a mosásba őket. A homok ugyanis megragad a mosógép dobjában, tömítésein, ajtaján, szűrőjében, tulajdonképpen akárhol és bárhol, kiirthatatlan lesz sok hónapig, ha felelőtlenül csak úgy kimossuk a homokos holmit benne nyaralás után. Sőt, akár tönkre is teheti a mosógépet, ha olyan sok homok marad benne. Eldugíthatja a csöveket vagy a szűrőt, ami miatt aztán akár el is áztathatja az egész fürdőszobát a mosógép és lehet szerelőt hívni sok pénzért.

Ne tedd a mosógépbe a homokos fürdőruhát

A homokos fürdőruha árthat a mosógépnek (Kép: Getty Images)

Az American Celaning Institute szakértője, Jessica Ek szerint a legközelebbi nyaraláskor már gondolkodjunk előre és a strandtáskát öblítsük ki öblítővel, mielőtt használatba vennénk. Ez abban segít majd, hogy könnyebben ki tudjuk rázni belőle a homokot mosás előtt, ugyanis az öblítő taszítja vizet, míg a homok pont ellenkező módon viselkedik, azaz vonzza a vizet. Azt azonban nem ajánlja a szakember, hogy a törülközőket is öblítőzzük, mert úgy kevésbé fogják szívni a vizet.

Szárít, ráz, áztat

Legyen ez az új mantra a nyaralás utáni mosáskor: szárít, ráz, áztat. Azaz először teljesen szárítsuk meg a strandon használt holmit, és alaposan rázzuk ki mindenből a homokot. Az a legjobb Ek szerint, ha mindezt a szabadban végezzük, a legjobb ilyenkor a szőnyegporolót bevetni, ha még akad a háznál. Ha viszont nincs szabadban lehetőségünk a kirázásra, akkor kapjuk elő a porszívót és mosás előtt essünk neki a ruháknak, törölközőknek, hogy a lehető legtöbb homokot kiszívjuk a cuccokból. Ha már megszabadultunk a homok nagy részétől, akkor a következő lépés a mosószeres hideg vízben áztatás 10 percig, ez a maradékot is kiszedi az anyagból a szakember szerint. Majd az egész rituálét érdemes még egyszer megismételni – a tornacipőkkel is –, mielőtt a mosógépbe tennénk a homokos holmikat.

Azért nem kell elkeseredni, ha már megtörtént a baj és bekerültek a homokos cuccok a mosógépbe. Ebben az esetben hagyni kell a mosógépet kiszáradni és alaposan át kell porszívózni mindenhol, ahova csak elérünk, majd áttöröljük mikroszálas kendővel, illetve a szűrőt is ki kell tisztítani, ha nem akarunk hibajelzést a következő mosáskor. Legközelebb pedig már okosabban fogjuk mosni nyaralás után a homokos cuccokat.

Via

Rendszerezz okosan!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top