5 szaftos étel csirkemellből a hétköznapokra – 30 perces receptek!

Haranghy Orsi | 2023. Szeptember 27.
Sokan nem kedvelik a csirkemellet, mondván túl „száraz”, túl „íztelen” a húsa. Nos, tedd csak a fanyalgók elé akármelyiket az alábbi szaftos húsételek közül, és lássuk a reakciókat!

Tény, hogy a csirke combja zsírosabb, önmagában is szaftosabb, így az ételekben is izgalmasabb húsrész, de a csirkemell mellett is számos érv szól. A csirkemellnek sem kell fűrészporízűnek lennie: ez egy könnyen kezelhető, zsírszegény alapanyag, amit rendkívül gyorsan elkészíthetünk, nem kell órákig várni a megpuhulására.

Éppen a viszonylag semleges ízének köszönhető, hogy ízlésünk szerint pácolhatjuk, fűszerezhetjük, és igazán jól állnak neki a krémes szószok is – igazán hálás alapanyag. Ha tehetjük, szerezzünk be házi vagy tanyasi csirkét, ma már a nagyobb üzletláncokban országszerte kapható tanyasi csirke.

Mi a különbség a legolcsóbb, ún. brojler és a tanyasi csirke között?

Az ideális az volna, hogy háztáji, saját nevelésű csirke kerüljön az asztalra. Ez csak kevesek mindennapi életében valósul meg, az ország nagyobbik része a hentesek és élelmiszerüzletek kínálatára hagyatkozik. A KSH adatai szerint a magyarok évi átlagos baromfifogyasztása 35,5 kilogramm per fő, amelynek kétharmada csirkehús.

A legszélesebb körben elérhető, legolcsóbb csirke az úgynevezett brojler nevelésű. Ezeket az állatokat szűk ketrecekben, gyorsított tempóban, 6-7 hét alatt nevelik fel a vágási súlyuk eléréséig. A tanyasi csirkék számára ezzel szemben nagyüzemi körülmények között is háztáji minta alapján szabadabb és nyugodtabb körülményeket biztosítanak, meghatározott méretű kifutóval, amelyen mozoghatnak, az ól oldalának pedig minimum 40 százalékának ablakosnak kell lennie, nem zárhatják el az állatokat a természetes napfénytől. Táplálékul kizárólag gabonamagvakat, szóját és ásványi anyagokat kaphatnak. Tilos antibiotikumot, hozamfokozókat, továbbá állati fehérjét kapniuk. A tanyasi csirkéket hagyják természetes ütemben fejlődni, és így minimum 11,5 hetes korukat el kell érniük a levágáshoz. A háztáji és tanyasi csirkék húsa jól felismerhető: a jobban fejlett izmoknak köszönhetően feszesebb, kevésbé vizes és duzzadt.

Indián nyár a tányéron: csirke piccata

Ez a citromos, vajas csirke egy itthon kevéssé népszerű, pedig egyszerűségében is remek fogás. Az eredeti recept kapribogyót is tartalmaz, ezzel teljes a fogás. A savanyított bogyók megosztó élelmiszernek számítanak, ezért akár csak a végén is hozzátehetjük annak, aki kedveli a jellegzetes ízt. A fehérbor ne maradjon ki belőle!

Citromos, vajas, fehérboros, isteni! / Fotó: Tatiana Volgutova, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ideális körete: rizs, bulgur

A 15 perces mézes-mustáros csirkemell

Ez a fogás a leggyorsabban elkészíthető mind közül. Többféle gyári keverék, felfőző por kapható a mézes-mustáros csirkéhez, de ezeket teljesen felesleges használni, egy alap felszereltségű konyhában meglesznek a hozzávalók. Minél jobb minőségű a méz és a mustár, annál intenzívebb ízű lesz a végeredmény.

Sokkal izgalmasabb dijoni magos mustárral! / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ideális körete: rizs, bulgur, quinoa

Hétköznapi luxus: krémes-parmezános csirke

A parmezán nem olcsó, ezért más, elérhetőbb árú kemény sajttal is kiválthatjuk, a Grana Padano például olcsóbb. Ne használjunk azonban olcsó, félzsíros sajtokat, mert sem ízben, sem állagban nem fogja hozni ezt a selymesen krémes, felül ropogósra sült ételt! Szükség lesz hozzá egy besamel mártás elkészítésére, ezt az alábbi külön cikkben mutatjuk meg.

Parmezánnal besütött csirke / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ideális körete: olasz tészták, rizs

Helló, ősz: barna sörös-gombás csirke

A gombás csirke finom, az erdei gombás csirke még finomabb, sörrel pedig még annál is! Ad egyfajta mélységet az ízeknek, ha nem a legsemlegesebb ízű csiperkegombával készítjük, és barna sörrel főzzük fel a mártást. Legyünk bátrak a fűszerekkel is, örök párja a rozmaring és a kakukkfű.

Milyen gombafajták kerülhetnek az erdei gomba mixbe?

Laskagomba, shiitake gomba, vargánya, többféle csiperke, Namekó tőkegomba, galambgomba, barna gyűrűstinóru, érdes tinóru, pereszke fajták.

Friss rozmaringgal / Fotó: alisafarov, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ideális körete: sütőben sült rozmaringos krumpli vagy sütőtök

Aranyló kurkumás csirke kókusztejszínnel 15 perc alatt

Ez az ázsiai ihletettségű étel nem olyan összetett, mint a legtöbb currys vagy indiai tikka masala csirke, de ezekből a szószos, egzotikus ételekből merít. A kurkuma ráadásul egy igazi csodaszer a fűszernövények között, ajánlott minél több ételbe, italba felhasználni.

Hétköznapi egzotikum / Fotó: AlexPro9500, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ideális körete: rizs

Exit mobile version