nlc.hu
Gasztro

Szaftos csirke zöldségekkel zsiradék nélkül

Lusták receptje: eszményien puha és szaftos csirke – zsír és olaj nélkül!

Sietős hétköznapokra is okos megoldás!

A csirkemell az egyik legegészségesebb választás a húsok közül. Sovány húsrész lévén hajlamos a kiszáradásra – ilyenkor kapja meg a szaftos-zsíros húsok rajongóitól a gyakran elhangzó vádat, miszerint fűrészporízű.

Többféle módon hozhatjuk ki a legtöbbet a csirkemellből, ebben a cikkünkben részletesen bemutattuk, hogyha kérget sütünk a csirkemellre, belül meg tudjuk őrizni a „lédús” belsőt. Mint írtuk, a művelethez „az olívaolaj, étolaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír vagy kókuszzsír is megfelelő választás lehet”. Mi a teendő azonban, ha nem szeretnénk zsiradékot használni?

Marad a nem sok élvezeti értékkel bíró párolt csirke – gondolhatnánk. A vízben főzés vagy párolás, a zsiradék nélküli grillezés mellett rendelkezésre áll egy zseniális módszer: a sütőzacskóban sütés.

Szaftos csirke zöldségekkel

Szaftos csirke zöldségekkel – nem csak serpenyőben vagy tepsiben sülhet! / Fotó: from_my_point_of_view, Getty Images

Konyhai trend, amit érdemes divatban tartani

A sütőzacskó a 2010-es évek elején számított konyhai trendnek, ekkoriban sokan felfedezték az előnyeit. Mindig szükséges azonban egy kis idő ahhoz, hogy letisztuljon, melyik konyhai őrületnek van hosszú távon is létjogosultsága a mindennapokban. Kinél áll otthon kihasználatlanul kenyérsütő gép, gofrisütő, háromszög melegszendvics-sütő vagy régi, olajos fritőz, nem igaz?

A sütőzacskó márpedig nem csak egy felesleges új kacat a konyhában (és a melegszendvics-sütőt is érdemes olykor leporolni, az egy nagyon okos kis találmány, akár minisütőként is gondolhatunk rá.)

Egész csirke sütőzacskóban

Naná, hogy egész csirke is mehet bele / Fotó: Dzurag, Getty Images

Akinek anno kimaradt volna: a sütőzacskó egy magas hőnek ellenálló, áttetsző műanyagzacskó, amibe egyszerűen csak bele kell tenni a sütnivalókat, és mehet is a sütőbe. Használhatunk zsiradékot is hozzá, egy kis olívaolajjal is szuperegészséges ételt készíthetünk, de tökéletes eszköz ahhoz, ha nulla zsiradék hozzáadásával is szaftos húst ehessünk.

A csirkemell 100 grammja mindössze 120 kilokalóriát tartalmaz, és 2,6 gramm zsírt, de a kevésbé sovány csirkecomb is csak 4,55 gramm zsírt (100 grammból). Ez a minimális zsír is ki fog sülni belőle, akárcsak a nedvesség, ami visszacsapódik a zacskóban a sütés során, így nem szárad ki a sültünk. Azért is

fontos zöldségeket és/vagy gyümölcsöket tennünk a hús mellé, ezek aromái és a nedvességtartalmuk fogja puhítani és ízesíteni a húst. Nem mellesleg nagyon finomak az így készített zöldségek, de a sült alma és sült körte is!

Sütőzacskóban sült finomságok

Fel kell púpozódnia a sütőben / Fotó: boiling Getty Images

Sütőzacskó kisokos

  • Mire kell vigyáznunk, ha sütőzacskóban sütünk? A megpakolt tasakot úgy kell elhelyezni a sütőnkben, hogy ne érintkezzen a fűtőelemekkel, a sütőráccsal és alul-felül-oldalt a forró felületekkel. Ha ez mégis megtörténik, a direkt, forró felületekkel való érintkezés a zacskó megolvadását, füstölést, sőt akár a meggyulladását is okozhatja.
  • A sütőzacskó a benne keletkező gőz hatására megnő, felpúposodik, ezért biztosítsunk elegendő helyet neki, hogy a gőztől kikerekedve se érhessen a sütő oldalához vagy tetejéhez, különben szétdurran.
  • A zacskók csomagolásán jelzik, milyen hőt bír. Az itthon kapható nylonok maximális kapacitása a 200 Celsius-fok. Ha ezen túlmegy a sütőnk hője, a zacskó kidurranhat vagy megéghet.
  • Mindenképpen zárjuk le jól a tasak száját. Ehhez eszközt is találunk a csomagolásban, egy kis kék szalagot, amit a gyorskötözőkhöz hasonlóan lehet használni a zacskó szájának összehúzásához.
  • Sütés előtt a zacskón szúrjunk fogpiszkálóval vagy ennek híján villával néhány apró lyukat, hogy egy minimális gőz távozni tudjon. Ha villát használunk, csak óvatosan, mert könnyen végigtéphetjük a zacskót! Továbbá túl sok lyukat ne ejtsünk a zacskón, hogy ne távozzon sok gőz belőle.
  • Sok cikkben arra figyelmeztetnek, hogy az alapanyagokat úgy helyezzük el a zacskóban, hogy ne fedjék egymást, mert így nem fognak egyenletesen megsülni. A mi tapasztalatunk ezzel szemben az, hogy az egymásra halmozott zöldségek, húsok remekül megsülnek, ha megadjuk a kellő sütési időt neki. Ha bőven kerülnek bele alapanyagok, valójában nem is nagyon tudjuk nem egymásra halmozni őket a zacskóban.
  • A trükk viszont az, hogy azt az alapanyagot tegyük legfelülre, ami több levet ereszt vagy egy kicsit zsírosabb, mint például a bőrös húsrészek.
  • Nagy előnye a sütőzacskó használatának, hogy nem kell utána tepsit súrolnunk, amire ráégett a szaft és a hozzávalók. Egy hőálló tálat tegyünk ugyanakkor a zacskó alá, hogy ne érintkezzen a forró fémráccsal, de nem lesz sok dolgunk az elmosogatásával, hiszen az étel a zacskón belül sül.
  • A zacskó kinyitásakor legyünk óvatosak, mert a forró gőz hirtelen az arcunkba csaphat.
  • Nem csak csirkemell sütésére ideális a sütőzacskó, sőt! Fantasztikus egész csirke sütésére, bőrös csirkecombok, pulykamell, pulykacomb vagy a kiszáradásra hajlamos sertéskaraj, sertéscomb sütésére is, de egész nyugodtan engedjük el a fantáziánkat. Halak sütésére is kiváló.
  • Minél zsírosabb húsrészt sütünk benne, annál több pecsenyeszaft keletkezik a sütés során – további zsiradék hozzáadása nélkül.
  • Ne tegyünk vizet a zacskóba! Az élelmiszerek természetes nedvességtartalma fog visszacsapódni.

Alaprecept sütőzacskós sütéshez

A sütőzacskóban sült finomságok titka a fűszerezés. Ez esetben ne csak rászórjuk a fűszereket, hanem jól dörzsöljük be velük a húst! A fokhagymát is vegyük hozzá. Meglátjuk, gyakorlatilag beleivódnak majd a megpuhuló húsba.

Ne szerénykedjünk a só használatával sem. Segíti a nedvesség kicsapódását, és meglepően sok sót vesznek fel az így sült ételek.

Ha van rá időnk, hagyjuk a fűszerekkel fél órát vagy akár egy-két órát állni a húst a hűtőben, szárazpácként funkcionálva.

Sütőzacskóban sült finomságok

Így fog kinézni, ha elkészült / Fotó: geoffsp, Getty Images

Az alma vagy citrusfélék nélkül is finom lesz a sültünk, ez nem kötelező bele. Gyümölcsökkel viszont még puhább, ízesebb, aromásabb lesz a sült!

Hozzávalók:

  • 2 csirkemell vagy 4 egész csirkecomb (további ötletek feljebb olvashatók)
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 2 marék színes zöldség: sütőtök, sárgarépa, édesburgonya, brokkoli és/vagy krumpli
  • 1 savanyú alma és/vagy néhány szelet citrusféle
  • A kedvenc fűszerkeverékünk az adott húshoz: pl. szárított zöldfűszerek, fekete bors, Cayenne-bors
  • Bátran használjuk a sót! Az arányokhoz: 1 csirkemellhez és a zöldségekhez jöhet 1 csapott teáskanál só

Elkészítés:

  • A felhasznált húsokat megtisztítjuk, ha bőrös, beirdaljuk.
  • Megpucoljuk és apróra vágjuk a fokhagymát.
  • A fűszerkeveréket, a sót és az aprított fokhagymát összekeverjük, és a száraz páchoz hasonlóan alaposan bedörzsöljük vele a húsokat, de hagyjunk belőle a zöldségekre is.
  • Meghámozzuk és nagyobb cikkelyekre vágjuk a zöldségeket, a vöröshagyma jöhet karikára vágva.
  • A sütőzacskóba halmozzuk a fent leírt módon az alapanyagokat. Alulra jöhetnek a zöldségek, felülre a hús.
  • 180 fokon 40 percig sütjük. Ne süssük tovább, és ne vegyük magasabbra a hőt!
  • Ha elkészült, óvatosan nyissuk ki a zacskót, mert ki fog csapni belőle a forró gőz.
  • Mielőtt kidobnánk a zacskót, öntsük rá az ételre az aljában keletkezett pecsenyelevet! Ez az egyik legjobb része a dolognak, ízesíteni és szaftossá fogja tenni az ételt.

Veszélyes-e sütőzacskót használni?

A sütőzacskó hőálló nylonból, ritkábban pedig e célra kifejlesztett polietilén-tereftalátból (PET) készül. Egy 1998-ban megjelent tanulmány arról számol be, hogy kutatók lemérték az illékony és a nem illékony vegyületek vándorlását a sütőtasakokból az ételbe. 200 Celsius fokon 2 órán át tartó sütés során a sütőzacskókból származó nylon 16%-át mérték a csirkehúsban, továbbá a zacskók teljes 2-ciklopentil-ciklopentanon-tartalmának 0,08%-a volt kimutatható a csirkében. 200 Celsius fok felett tilos is sütni benne, érdemes tehát komolyan venni a hőtűrő képességét, és szigorúan 200 Celsius fok alatti hőmérsékletre állítani a sütőt. Érdemes továbbá elkerülni a túlsütést a sütési időt illetően is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top