nlc.hu
Gasztro

Soha többet száraz melegszendvics: a trükk, amit ki kell próbálnod

Melegszendvics-trükk – Egyszer kipróbálod, örökre így csinálod!

Az ember jól meggondolja, hol kér melegszendvicset. Ha a sajtszórás és a sütés ellenére is száraz marad a szendvics, ha túl sok a kenyér, és kevés a feltét, igazán csalódottan nyammogjuk el. Egy olyan trükköt hoztunk, amit ha egyszer kipróbáltok, nem fogjátok elfelejteni.

Ha nem szeretnénk sokat ácsingózni a konyhában, de van otthon kenyér, egy kis sajt és felvágott, mindig jó ötlet a melegszendvics. De hogyan varázsolhatunk belőle komfortmegoldás helyett az egész család által rajongott ételt?

A melegszendvics-készítés minden bizonnyal egyidős lehet a kenyérsütéssel. Egy jó minőségű friss kenyér önmagában vagy egy kis vajjal megkenve is élmény, de a melegszendvics még finomabb egy kicsit szikkadt kenyérből. (Sőt, egy kis vízzel sikeresen hidratálhatjuk a már száradófélben lévő kenyeret is a sütőben.)

Régi kézi sütő

Régi kézi sütő: nyílt tűzre, parázsra vagy kemencébe / Fotó: MarieTDebs, Getty Images

A melegszendvics több tehát egyszerű reggeli- vagy vacsoraötletnél: ételmentésre is kiváló, ráadásul úgy tehetünk csábító illatú meleg ételt az asztalra, hogy nem kellett valójában nekiállnunk sütni-főzni.

Melegszendvics-iskolák

Kétféle melegszendvicset süthetünk: nyitottat, rápirított sajttal, és csukott szendvicset, két egymásra borított kenyérszelettel. A retró szendvicseket a jól ismert szovjet gyártmányú sütőben készítettük – sőt készítik sokan ma is, hiszen nem kell a nagypapakorú sütőket használnunk, új változatokban is kapható a milliónyi háztartásban bevált eszköz. A szerkezet kiváló: hihetetlenül gyorsan és erősen felforrósodnak az izzócsövek, és percek alatt aranybarnára sülnek a szendvicsek alatta.

Retró gombás melegszendvics

Retró gombás melegszendvics / Fotó: Belső Olga

Modernebb eszközök azok a lecsukható sütők, amelyekben a háromszögszendvicseket süthetjük, illetve a nagyobbacska kontaktgrillek. Ezek más megközelítésben működnek: a szendvicsek mindkét oldalát közvetlenül pirítják, egyben fizikailag össze is nyomják a szendvicseket.

Mitől is igazán finom egy melegszendvics?

Ha ránk hallgattok, attól, hogy szaftos. Ehhez márpedig szükséges a zsírtartalom. Egy száraz melegszendvicsért nem is érdemes bekapcsolni a sütőt, sokan csak beledobnak egy szelet felvágottat, rátesznek sajtot, és így sütik. Ilyenkor elválik a feltét a kenyértől, és egy felejthető étel lesz belőle.

Aranybarnára sült, ropogós melegszendvics

Aranybarnára sült, ropogós melegszendvics / Fotó: Cosmin Ciobanu / 500px, Getty Images

Kenjünk meg tehát a kenyereket, és ha nem a nyitott sütőt használunk, hanem lecsukhatót vagy kontaktgrillt,

ne hagyd ki ezt a lépést: ne csak a kenyérszeletek belsejét vajazd meg, hanem a kenyerek külső felét is. Kívül elég vékonyabban kenni. A forró felülettel érintkezve, közvetlenül pirítva aranybarnára és ropogósra fog sülni – kiszáradás nélkül.

Akkor is bevethetjük ezt az ötletet, ha nincs otthon lecsukható tetejű kontaktsütőnk. A serpenyő lesz segítségünkre: ugyanúgy vajazzuk meg a szendvicsek két oldalát, és pirítsuk meg tapadásmentes felületen. Használhatunk lapátot is hozzá, lenyomkodva a szendvicseket.

Melegszendvics-készítés serpenyőben

Serpenyőben / Fotó: Grace Cary, Getty Images

Ha pedig a nyitott melegszendvicset csinálnál, kövesd Belső Olga kollégánk receptjét, és készítsd el a retró gombás melegszendvicset. Nem fogod megbánni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top