nlc.hu
Gasztro

Megmutatjuk, hogyan süsd a csirkemellet, hogy puha, lédús legyen

Amikor a bacon sem segít: így süss omlós, szaftos csirkemellet kiszáradás nélkül!

Csirkét eszünk a leggyakrabban Magyarországon, de vajon ismerjük-e a csirkemellsütés legfontosabb trükkjeit? Sokan baconbe göngyöléssel, sajtszórással vagy előzetes olajos pácolással próbálják kompenzálni a csirkemell „fűrészporossá" vagy „cipőtalppá" válását, pedig ezen lépések ellenére még kiszáradhat a hús. Íme, a sütés helyes technológiája.

Amilyen közkedvelt élelmiszer, olyan sok rémes módon fogyasztottuk már. A csirkemell a hétköznapok eledele, pedig ha jól készítjük el, nincsen szégyenkeznivalója az izgalmasabb húsfélék között sem. A filézett melleket a legkönnyebben étellé varázsolható alapanyagok között tartjuk, és valóban az is.

Fontos azonban, hogy tiszteletben tartsuk: egy zsírszegény húsról van szó, ami szereti a fűszerezést, és a sütés során könnyen kiszáríthatjuk. Sokan emiatt inkább ragut, szószos húsételt készítenek belőle, pedig steakszerűen is süthetjük kiszáradás nélkül.

Az omlós, belül szaftos csirkemellsütés kiskátéja

Kérdés-válaszok formájában, lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan tudjuk kihozni a legtöbbet a sokszor fűrészporízűnek vagy cipőtalpnak csúfolt alapanyagból.

Sült csirkemell

A zöldfűszerbevonat mindig jó ötlet a csirkemellhez / Fotó: VeselovaElena, Getty Images

Milyen előkészítést igényel a nyers hús?

Úgy lesz a legjobb állagú, ha nem hűtőhidegen sütjük, hanem szobahőmérsékletű a hús.

Ízextra

Ha korábban kap egy kis száraz fűszerpácot, vagyis bedörzsöljük az általunk kedvelt fűszerekkel, ízesebb lesz a sültünk.

Egyes szakácsok nem ajánlják a sütés előtti sózást, de a mi tapasztalataink szerint ez mit sem ront az ízélményen. Nyugodtan sózzuk, borsozzuk vagy használjunk egyéb fűszereket, amiket szeretünk a csirkemellhez.

Milyen zsiradék ideális a hússütéshez?

E kérdésben nincs szentírás: az olívaolaj, étolaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír vagy kókuszzsír is megfelelő választás lehet.

Sült csirkemellek zöldségekkel

Az a bizonyos, ideális aranybarna szín / Fotó: gbh007, Getty Images

Mit jelent a sütés két fő lépése?

Két konyhai eszközre lesz szükségünk az ideális sült csirkemellhez, serpenyőre és sütőre (tepsivel vagy sütőtállal). Először felhevített olajon,

a serpenyőben kérget sütünk a csirkemellek mindkét oldalára, félpercenként forgatva a húsokat. Ezután 140 C fokos sütőben 15 percig sütjük a sütőben.

Így először, az aranybarna kéreggel „bezárjuk” a csirkehús szaftjait, azután a sütőben teljesen átsütjük a húst.

Most tényleg számít a mellméret!

A filézett csirkemellek mérete eltérő lehet. Tudvalevő, hogy éppen a legegészségesebb körülmények között nevelt, szabadon tartott szárnyasok a kisebbek. A ketreces tartású csirkék nagyobb húsai gyakran vizesek.

Igazítsuk a hússütést a csirkemell méretéhez!

  • A csirkemell vastagságától függően 4-7 percen át forgassuk a húsokat félpercenként a forró olajon a serpenyőben.
  • Az 1-2 centi vastagságú melleknek elég a 4 perc. A több centi vastag melleket 6-7 percig is süssünk elő serpenyőben.

Ezután jöhet a sütő hőlégkeveréses üzemmódban.

  • 15 dkg-os melleket süssünk 130 Celsius-fokos sütőben
  • 20 dkg-os melleket süssünk 140 Celsius-fokos sütőben
  • 25 dkg-os melleket süssünk 150 Celsius-fokos sütőben
Nyers csirkemellek

15-25 dekagramm közötti a legtöbb csirkemell / Fotó: HUIZENG HU, Getty Images

Mivel ronthatjuk el a végeredményt?

A fentieken kívül bevett hiba, hogy a serpenyőből kipattogó olaj miatt fedőt teszünk az edényre. Ezáltal azonban a csirke párolódni kezd, mi viszont egy feszes kérget szeretnénk kapni a húson.

Lényeges továbbá a sütési hőfok tiszteletben tartása, sokan automatikus 200 fokra állítják, ami garantálja a kiszárítást. Tartsuk be a fenti keretes írásunkban ajánlott sütési hőmérsékleteket.

Sült csirkemell

Korianderrel, lime-mal / Fotó: bhofack2, Getty Images

Mivel emelhetünk az élményen?

A serpenyőben és a sütőben keletkezett ízletes szaftot is használjuk fel, öntsük le vele a sültet!

További ínyenc extra, ha a legvégén egy kis kocka vajon megfuttatunk fokhagymát, és ezzel öntjük le a legszebb arcát mutató, natúr sült csirkemellet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top