Világszerte számos túróféleséget kóstolhatunk, de a Rögös túró mindegyiktől elkülönül. A laza rögös állaga, a zamatos íze olyan egyedi tulajdonsága, amit a hagyományos elkészítési módjának köszönhet. Ezt a gyártási módot csak a Kárpát-medencén belül alkalmazzák.
A Rögös túró nem akármilyen túró. Egyedülállóságát 2019-ben az Európai Unió is elismerte, amikor felvette nyilvántartásába hagyományos különleges élelmiszerként.
Ezt a védettséget csak az a termék kaphatja meg, ami összetételében vagy előállítási módjában hagyományos. Az ilyen termékek csomagolásán megtalálható a HKT, azaz a Hagyományos Különleges Termék sárga és kék színű logója is.
A Rögös túró nem csak egyedi, de a magyar konyha egyik alapja is. Számos kedvenc ételünk elképzelhetetlen lenne nélküle. Ahogyan azt ígértük, egyet bemutatunk ezek közül!
Túrógombóc eperöntettel
Hozzávalók a gombócokhoz:
500 g Rögös túró, 100 g vaj, 4 db tojás, 1 csipet só, 1 db citrom, 1 ek. porcukor, 1 ek. búzadara, 1 ek. zsemlemorzsa a gombócba, 100 g zsemlemorzsa pirítva a tálaláshoz
Az eperöntethez:
400 g eper, 2 ek. cukor, ½ db citrom leve
A Rögös túrót egy villával összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a búzadarát, a morzsát. A tojásfehérjéből a porcukorral és sóval kemény habot verünk, és óvatosan hozzáadagoljuk a tésztához, amit 1 órára hűtőbe teszünk.
A hideg masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, amiket sós, forró vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük. A kész gombócokat pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Az epret melegíteni kezdjük. Mikor szétfőnének, hozzáadjuk a cukrot a citromlével. Néhány perc főzés után egy botmixerrel pürésítjük.
További receptekért, érdekességekért irány a Rögös túró oldala!