Gasztro

Nincs még egy ilyen: a Rögös túró páratlanságának titka

A Rögös túró a nemzeti konyhánk egyik legegyedibb alapanyaga, ezt bátran állítjuk. De vajon igazunk is van? Következzen egy rövid gasztronómiai kalandozás egyedülálló tejtermékünk világában, amit egy izgalmas recepttel is kiegészítünk!

Nincs még egy ilyen: a Rögös túró páratlanságának titka
Világszerte számos túróféleséget kóstolhatunk, de a Rögös túró mindegyiktől elkülönül. A laza rögös állaga, a zamatos íze olyan egyedi tulajdonsága, amit a hagyományos elkészítési módjának köszönhet. Ezt a gyártási módot csak a Kárpát-medencén belül alkalmazzák.

Nincs még egy ilyen: a Rögös túró páratlanságának titka
A Rögös túró nem akármilyen túró. Egyedülállóságát 2019-ben az Európai Unió is elismerte, amikor felvette nyilvántartásába hagyományos különleges élelmiszerként.

Ezt a védettséget csak az a termék kaphatja meg, ami összetételében vagy előállítási módjában hagyományos. Az ilyen termékek csomagolásán megtalálható a HKT, azaz a Hagyományos Különleges Termék sárga és kék színű logója is.

A Rögös túró nem csak egyedi, de a magyar konyha egyik alapja is. Számos kedvenc ételünk elképzelhetetlen lenne nélküle. Ahogyan azt ígértük, egyet bemutatunk ezek közül!

Nincs még egy ilyen: a Rögös túró páratlanságának titka
Túrógombóc eperöntettel

Hozzávalók a gombócokhoz:

500 g Rögös túró, 100 g vaj, 4 db tojás, 1 csipet só, 1 db citrom, 1 ek. porcukor, 1 ek. búzadara, 1 ek. zsemlemorzsa a gombócba, 100 g zsemlemorzsa pirítva a tálaláshoz

Az eperöntethez:

400 g eper, 2 ek. cukor, ½ db citrom leve

A Rögös túrót egy villával összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a búzadarát, a morzsát. A tojásfehérjéből a porcukorral és sóval kemény habot verünk, és óvatosan hozzáadagoljuk a tésztához, amit 1 órára hűtőbe teszünk.

A hideg masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, amiket sós, forró vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük. A kész gombócokat pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Az epret melegíteni kezdjük. Mikor szétfőnének, hozzáadjuk a cukrot a citromlével. Néhány perc főzés után egy botmixerrel pürésítjük.

 

További receptekért, érdekességekért irány a Rögös túró oldala!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top