nlc.hu
Gasztro

Sajtkészítés házilag – Így nem ronthatod el!

Sajtkészítés házilag – Így nem ronthatod el!

Aki igazi sajtimádó, annak bakancslistán kell, hogy szerepeljen a sajtkészítés házilag. Mutatunk egy egyszerű és isteni finom receptet.

Mielőtt bárminek is nekiállnál, fontos, hogy tudd, nem fogsz tudni bolti minőségű parmezánt vagy gorgonzolát előállítani. Ahhoz speciális eszközök, környezet, technológia és komoly szaktudás szükséges. De ez ne szegje kedved, mert friss, könnyen szeletelhető házi sajttal azért még lehet próbálkozni, a család pedig egészen biztos, hogy értékeli majd az erőfeszítéseid.

Sajtkészítés házilag

Fotó: Unsplash

Sajtkészítés házilag

Aranyszabály: ha házilag szeretnél sajtot készíteni, akkor csak és kizárólag friss házi tejjel dolgozhatsz. A pasztörizált vagy tartós tej nem alkalmas erre a feladatra, mert ezekben már nincsenek benne azok az élőflórák, amik a sajtkészítéshez elengedhetetlenek.

Hozzávalók:

  • 1 liter házi, friss tej
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál só

Hogy csináld?

Forrald fel a friss házi tejet, majd vedd le a tűzről, és literenként egy evőkanál ecetet vagy két evőkanál citromlevet adj hozzá. Majd addig keverd, amíg a tej szét nem válik savóra és túróra. Ezután tedd félre, hogy picit hűljön. Jöhet a só, majd egy szűrőkanál segítségével szedd ki az edényedből a massza sűrűjét. Ezt fűszerezheted hagymával (pl. medvehagyma) vagy különböző fűszerekkel (bazsalikom, bors). 

A befűszerezett túrót egy tiszta vászonkendőre rakd rá, majd ezt az egész csomagot helyezd egy szűrőbe, és hagyd fél órát, hogy kicsepegjen a felesleges folyadék. Ha ez megtörtént, fogd meg a vászonkendőt, nyomkodd át a masszát és kösd össze a kis csomagod.

Ezt ismét tedd vissza a szűrőbe, rakj súlyt a tetejére, a szűrő alá pedig valamilyen edényt, hogy kicsöpöghessen a sajtból a még bent maradt folyadék, savó. Tedd a hűtőbe, és pihentesd egy éjszakát vagy egy teljes napot. Ezután fogyasztható is a házi sajt. Az elkészült sajtot érdemes fóliába becsomagolni és hűtőben tárolni. A friss sajt általában körülbelül egy hétig eláll, de nyugi, az első nap el fog fogyni mind!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top