7 zöldség, ami meglepő módon nyersen is ehető: erősítsd velük az immunrendszered!

Pásztor Rozi | 2023. Október 12.
Mindről tudtad, hogy ehető nyersen is? Nézd meg a galériánkat!

Mi sem természetesebb annál, hogy a zöldsalátákat, a paprikát, retket, uborkát sárgarépát nyersen is ropogtathatjuk. Van azonban jó néhány zöldség, amit nyersen is fogyaszthatunk, mégis ritkán tesszük.

Érdemes megkóstolni őket hőkezelés nélkül is: számos zöldségnek sokkal egyedibb ízvilága van nyersen, mint sütve-főzve. Gondolj csak a karalábéra: megfőzve viszonylag semleges ízű, míg frissen maga a tavasz. Lédús, egészen enyhén csípős, érdekes ízvilágú zöldség.

Az alábbi galériánkban szereplő alapanyagokon kívül még egy sor zöldség ehető nyersen is. Ezeket azonban óvatosabban ajánljuk, mert párolás vagy főzés nélkül sokaknál okoznak gyomorfájást, puffadást. Persze érdemes tenni egy próbát velük is, hiszen sokaknál beválik a nyers brokkoli, karfiol, kelbimbó, fehér- és lila káposzta és más keresztes virágú zöld növények.

Meghökkentő módon a gombák is ehetők hőkezelés nélkül, sőt a csemegekukorica még éretlen torzsája is, amíg a mérete nem nagyobb 10 centi hosszúságúnál.

Egy itthon szintén termesztett növény, a csicsóka, másik nevén jeruzsálemi articsóka is ehető nyersen, akárcsak az édesburgonya. A hagyományos burgonya is ehető elvileg nyersen, de ez mégsem ajánlott, az érettebb burgonyákban előforduló szolanin nevű vegyület ugyanis mérgező. Az articsóka ugyancsak ehető nyersen, de valójában pénzkidobás, hiszen méregdrága itthon. Ráadásul sokkal ízletesebb savanyítva.

Nézd meg, melyik 7 zöldséget ajánljuk nyersen fogyasztva – kattints a galériára!

Salátás tál rengeteg zöldséggel

Fotó: Nadine Primeau, Unsplash.com

Nyers sütőtök

Kezdjük egy szezonális kedvenccel! A sütőtök nyersen vékonyra szelve vagy reszelve a legjobb. / Fotó: Longfin Media, Getty Images

Nyers cukkinisaláta

A cukkiniszalagok és cukkinispagetti a legjobb saláta-alapanyagok! / Fotó: Karolin Baitinger, Unsplash.com

Nyers céklasaláta

Savanyítva ismertük meg, pedig a cékla nyersen egy édeskés, földes ízű remek alapanyag. / Fotó: Pinkybird, Getty Images

Vega szendvics nyers karalábéval

A nyers karalábé zsengén az igazi: vega szendvics nyers karalábéval. / Fotó: Karolin Baitinger, Unsplash.com

Nyers zöldspárga

A nyers zöldspárga olyan, mintha a tavaszba harapnánk. Meghámozva a fehér színű is ehető! / Fotó: Louis Hansel, Unsplash.com

Nyers édesburgonya cikkelyek

Akárcsak a sütőtök, az édesburgonya is ehető hőkezelés nélkül. / Fotó: Nata Serenko, Getty Images

Reszelt zellergumó

Az íze erős, akár kissé csípős is lehet. Egy igazi immunbomba: reszelt zellergumó nyersen. / Fotó: Erika Bunea / 500px, Getty Images

Exit mobile version