nlc.hu
Gasztro

Lerontja a sör minőségét a klímaváltozás

Rettenetes hír: a klímaváltozás a sörnek is be fog tenni rendesen

Egyre drágább és rosszabb minőségű sört tudunk majd főzni, ahogy lassan Földünk is megfő.

A Nature Communications tanulmánya szerint söreink a globális felmelegedés miatt egyre silányabb minőségűek lesznek. A minőségromlás ráadásul nem teszi majd olcsóbbá sem, hanem éppen ellenkezőleg: a sör egyre többe fog kerülni.

A globális felmelegedés miatt

a hűvös éghajlatot kedvelő komló termelési költsége nőni fog.

csapolt sört ad a kocsmáros

Az egyre durvább aszályok pedig közvetlenül befolyásolják a termesztett komló mennyiségét és minőségét, ami a sör árát is emelni fogja – írja a Sky News.

A sör íze és illata a komlónak köszönhető, így nagyon nem mindegy, hogyan-mennyiből tudják megtermelni a gazdálkodók. A kutatás viszont az éghajlatváltozás a tradicionális aromakomlók minőségének és mennyiségének romlását igazolta Európa szerte. A helyzet kezelése sürgős alkalmazkodási intézkedéseket követel meg a nemzetközi piacoktól.

2021 és 2050 között Európa fontos komlótermesztő régióiban az összes forgatókönyv a hozam 12-35%-os csökkenését jósolja. A sör ízét és illatát adó alfasav aránya pedig a modellek szerint 20-31 százalékkal csökken a növényben.  A komlótermelés Szlovéniában, Portugáliában és Spanyolországban esik majd vissza leginkább.

Rettenetes hír: a klímaváltozás a sörnek is be fog tenni rendesen

A megfelelő mennyiségű és minőségű komló megszerzéséhez az aromakomló-földek méretét a jelenlegihez képest legalább ötödével növelni kell az aszályosodó érintett területeken. A komló fő termőterülete a mérsékelt éghajlati öv; leginkább Németország és Csehország. És érzékeny növény:

a napfény, a hőmérséklet és a csapadék is erősen befolyásolja fejlődését.

A kutatók két időszak (1971-1994 és 1995-2018) hozamait összevetve meredek visszaesést tapasztaltak: hektáronként átlagosan 13-27 mázsával. A szlovéniai Celje vidékén, 19,4 százalékos volt a visszaesés, a hagyományos német termőterületeken pedig 9,5-19,1 százalék között szórtak az adatok. A komló aromáját biztosító alfasav tartalom is az összes területen csökkent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top