Fahéjas almás pite nélkül az ősz csak hűvös és szomorú. A hirtelen beköszöntött hidegben különösen jólesnek a meleg fűszerek, az édes íz és a szezonális gyümölcsök. Egy alap almás pitét a sütésben kezdőknek is érdemes elsajátítaniuk, és ha megvan az alaprecept, íme egy kis extra a süteményhez.
Bár az almás pite egyébként sem egy száraz sütemény, ha pudinggal béleljük, eszményien krémes lesz a tölteléke. Az édes, finoman savanykás almának örök párja a fahéj, a vanília pedig egy kis további fűszeres melegséget ad a sütemény ízeinek.
Néhány szó az almáról és a vaníliáról
Az alap jó tanácsunk, hogy tegyél olyan almát ebbe a süteménybe, amilyen van otthon! Ha szeretnéd azonban a legtöbbet kihozni belőle, válassz savanykásabb ízűt (mi az erdélyi Pónyik fajtával sütöttük). Így lesz igazán izgalmas az ízvilága: az édes komponenseket feldobja az alma savassága, a fűszerek pedig melegséget adnak neki.
Az igazi vaníliára érdemes áldozni a vanillin aromatartalmú kényelmi megoldások helyett. Ha nincs alkalmunk vagy kedvünk valódi vaníliarudat beszerezni, érdemes jó minőségű folyékony vaníliakivonatot vagy -őrleményt tartanunk otthon. Ezeket könnyű adagolni, és a valódi fűszerből készülnek. A vanillin és az etilvanillin valójában nem vanília, hanem mesterséges anyag, egy aromás aldehid.
Bár a vaníliapudingot külön meg kell főzni, egyáltalán nem nehéz az alábbi recept, csupán picit munkaigényes. De minden belefektetett perc megéri!
Vaníliapudingos almás pite recept
Sokféle változata létezik ennek a süteménynek, és puding helyett akár vaníliasodóval is elkészíthetjük. Mivel a sodó folyós, ezért azt csak külön tálaljuk (mint a fent látható képen!), különben eláztatja a pite tésztáját.
A pudingállag a megfelelő ehhez a párosításhoz, de porból készült pudingról szó sem lehet. Készítsd el velünk, nem fogod megbánni!
Hozzávalók:
A pitealaphoz:
- 40 dkg finomliszt
- 2 csapott evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa
- 15 dkg hideg vaj
- 1 nagy evőkanál tejföl
- 2 csapott evőkanál porcukor + a tálaláshoz
- 1 L-es tojás
- 1 tasak sütőpor
- 1 csapott mokkáskanál só
- 1-2 vagy ha szükséges, több evőkanál hűtőhideg víz
Az almás töltelékhez:
- 4 db közepes alma
- 2 csapott teáskanál fahéj
- fél mokkáskanál szerecsendió
- fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 3 evőkanál barna cukor (vagy 2 evőkanál kristálycukor)
- fél citrom héja reszelve
A vaníliapudinghoz:
- 4 dl tej
- 4 tojássárga
- 3 dkg étkezési keményítő
- 8 dkg kristálycukor
- fél vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 teáskanál (igazi) vaníliakivonat
Elkészítése:
- Készítsük el először a pudingot! Egy kislábasban 3,5 dl tejet melegíteni kezdünk a hosszában félbevágott vaníliarúddal. (Ha kivonatot használunk, nem kell bajlódnunk a vaníliafőzéssel.)
- Egy kisebb fém keverőtálban habverővel csomómentesre keverjük az étkezési keményítőt a tojássárgákkal, a cukorral és a maradék fél deci tejjel.
- Amikor forrni kezd a lábasban a tej, folyamatos kevergetés mellett fokozatosan hozzáadagoljuk a keményítős, tojásos sűrítőt. Egy pillanatra se hagyjuk abba a kevergetést, nehogy odakapjon! Amint látjuk, hogy pudingosodni kezd az állaga, lehúzzuk a tűzről. Félretehetjük pihenni.
- Egy nagyobb keverőtálba adagoljuk a lisztet. A hűtőhideg vajat 1-2 centis kockákra felvágjuk, és a liszthez adjuk.
- Kézzel összedolgozzuk a lisztet és a vajat. Amikor sikerült eldolgoznunk, hozzáadhatjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejfölt és a tojást.
- Gyúrjuk össze gondosan, majd formázzunk nagy gombócot belőle.
- Frissentartó fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe pihenni fél órát.
- Míg a tészta pihen, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítjük a tölteléket.
- Az almákat meghámozzuk és kivágjuk a magházakat. Vékony szeletekre vágjuk az almákat.
- Egy kis tálkában összekeverjük a barna cukrot és a fűszereket.
- Felezzük meg a tésztagombócunkat, és az egyik felével béleljük ki a piteformát. Ha nincsen piteformánk, jó lesz egy tepsi is. Egyengessük el a sütőformában, majd szórjuk meg a búzadarával vagy zsemlemorzsával. Ez fog segíteni abban, hogy ne ázzon el a tészta.
- Szépen elhelyezzük az almaszeleteket a tésztán. Ha úgy jön ki a mennyiség, akár egymásra is érhetnek a szeletek. Meghintjük az almákat a fűszeres cukorral.
- Fél citrom héját ráreszeljük. Lehetőleg kezeletlen héjú biocitromot használjunk.
- Egy spatulával bevonjuk az almás réteget a vaníliapudinggal.
- A másik fél gombóc tésztát sodrófával kinyújtjuk. Néhány centi széles csíkokat vágunk belőle.
- Rácsos alakban (srégen vagy egyenesen) berácsozzuk a tetejét.
- 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, és onnan folyamatosan nézzük a tetejét. Ha aranybarnára sültek a rácsok, kivesszük. Szobahőmérsékleten kihűtjük.
- Ne forrón szeleteljük, mert szét fog esni! Porcukorral hintve tálaljuk.