A legmenőbb krumplis tészta valaha egy kis séftrükkel: Bernáth József ihlette a receptet

Haranghy Orsi | 2023. Október 23.
Két egyszerű, házias magyar kedvenc találkozása egy ételben: krumplis tészta extra Bernáth József receptje alapján.

A krumplis tésztát úgy igazán még a menzán sem tudták igazán elrontani. Kevés hétköznapibb étel van nála, mindig is egy igazi szegények eledele volt a krumplis tészta. Kiemelhetjük persze a múlt időt, mert a száraz tészták ára nagyot ugrott az utóbbi években.

A legfinomabb krumplis tészták viszont frissen gyúrt házi tésztából készülnek, így még mindig olcsó fogásnak számít ez az étel. De mi az a csavar, amit Bernáth József, a televízióból és könyvei által ismert szakács adott hozzá ehhez a végtelenül egyszerű ételhez?

Grenadírmars, azaz krumplis tészta tejföllel, kovászos uborkával / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Krumplis tészta x paprikás krumpli

Az új ízek és alapanyagok felfedezésén kívül már csak egy jobb van: visszatérni a hagyományainkhoz, és az ezerszer kóstolt kedvencekhez hozzányúlni újító szemlélettel, ötletekkel, technológiákkal. A hatás szinte előre kiszámítható: megelevenednek az emlékek, miközben sokkal célzottan és tudatosabban bánhatunk az alapanyagokkal, ízekkel.

Bernáth József nyolc évvel ezelőtt a Konyhafőnökben mutatta be ezt az ételt látványos, éttermi tálalásban. Ha minden lépésében nem is követjük a szakács tanácsait, az ötlet valóban zseniális.

A krumplis tészta kapcsán leggyakrabban felmerülő truváj ugyanis, ha lepirítjuk. Más receptek sajtos besütéssel ajánlják – de ezzel tulajdonképpen már elveszíti minden jellegzetességét. Ezért különösen kreatív a paprikás krumplival infuzionálni, mert így a krumplis tészta megtartja az eredeti stílusát, az ízeiben viszont köröket ráver az eredetire, és kap egy olyan szaftos szószt, ami a sokszor száraz krumplis tésztát sokkal kellemesebbé teszi.

Mitől lehet igazán finom egy egyszerű krumplis tészta?

Ha nem gyári száraztésztából főzzük, hanem magunk gyúrjuk a friss tésztát, mindenképpen finomabb, puhább lesz. A lepirításra is sokan esküsznek, de mi most egy sokkal egyedibb ötletet hoztunk nektek.

Ezt a receptházasítást bátran alkalmazzátok, akár házilag gyúrt a tészta, akár bolti. Krémességet ad a klasszikus krumplis tésztának, ha készítünk mellé egy egyszerű paprikás krumplit, amiből selymes szószt turmixolunk. A paprikás krumplis szószba nem szükséges kolbász, a folyós állaghoz viszont egy kis víz szükséges majd.

A kolbászmorzsa már csak extra, és persze jóféle savanyúság nélkül neki se kezdjetek!

Hagyományos krumplis tészta / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Recept: krumplis tészta x paprikás krumpli – kolbászmorzsával

Hozzávalók:

A paprikás krumplihoz:

Hozzávalók a krumplis tésztához:

Ha szükséges: további só, bors, pirospaprika, őrölt kömény

Feltét:

Grenadírmars, azaz krumplis tészta tejföllel, kovászos uborkával / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Elkészítése:

Exit mobile version